STUDIU. Distanţarea socială de 2 metri, insuficientă. Experţii care contrazic recomandările oficiale

Distanţarea de 2 metri între persoane ar putea fi insuficientă pentru limitarea răspândirii coronavirusului în mediul exterior, explică un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Physics of Fluids, citat de Science Focus.

1077 afișări
Imaginea articolului STUDIU. Distanţarea socială de 2 metri, insuficientă. Experţii care contrazic recomandările oficiale

STUDIU. Distanţarea socială de 2 metri, insuficientă. Experţii care contrazic recomandările oficiale

 

Conform Science Focus, o echipă de cercetători de la Institutul American de Fizică a ajuns la concluzia că picăturile de salivă pot ajunge şi la 5 metri distanţă în 5 secunde, în condiţiile unei brize uşoare, de aproximavtiv 4 km/h.De asemenea, persoanele adulte mai scunde şi copiii ar putea fi afectate mai uşor dacă se află în apropierea traiectoriei picăturilor.„Norul de picături va afecta atât adulţii cât şi copiii, de diferite înălţimi”, a spus profesorul Dimitris Driakis, de la Universitatea din Nicosia, Cipru, coautor al studiului publicat.
 
„În lipsa unei viteze a vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere. Constatările noastre implică faptul că, în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, au notat autorii studiului.
 
Potrivit unei analize computerizate, savanţii au notat modul în care tusea ar face ca picăturile din salivă să se mişte prin aer, în condiţiile în care acestea se dispersează şi de interacţiunile dintre moleculele de salivă şi aer.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici