SUA a extins criteriile pentru detenţia nelimitată a suspecţilor de terorism

O curte de apel federală americană a extins marţi criteriile care justifică detenţia nelimitată a persoanelor arestate în cadrul războiului împotriva terorismului, categorie din care fac parte şi deţinuţii de la Guantanamo, oferind puteri ample administraţiei americane.

10 afișări
Imaginea articolului SUA a extins criteriile pentru detenţia nelimitată a suspecţilor de terorism

SUA a extins criteriile pentru detenţia nelimitată a suspecţilor de terorism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea de apel s-a pronunţat asupra detenţiei lui Ghaleb Nasser al-Bihani, un yemenit suspectat că ar fi fost bucătar într-o tabără talibană din Afganistan, dar care susţine că nu a ridicat niciodată arma împotriva Statelor Unite şi coaliţiei internaţionale staţionate în Afganistan după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Temeinicia detenţiei acestuia a fost confirmată în primă instanţă, la 28 ianuarie 2009.

El aprecia că, deoarece nu a participat niciodată la luptă alături de o brigadă din tabăra în care s-a aflat, nu putea fi deţinut în mod legal, în baza legilor internaţionale ale războiului.

Însă, potrivit Curţii de Apel, "actele pe care acesta le-a recunoscut, ca însoţirea brigăzii talibane pe câmpul de luptă, purtarea de arme ale brigăzii, prepararea hranei acesteia şi îndeplinirea ordinelor ei, sugerează cu putere, în absenţa unui carnet de membru oficial, că acesta făcea parte din brigadă".

"Susţinerea" pe care el a oferit-o acestei grupări, "care era afiliată la al-Qaida şi la talibani", este suficientă pentru justificarea arestării şi detenţiei sale, a apreciat Curtea, lărgind astfel criteriile în virtutea cărora detenţia este justificată, mult peste ceea ce decideau până în prezent majoritatea judecătorilor federali.

Aceştia se bazau mai mult pe noţiunea de "susţinere solidă" şi luau în general în considerare faptul că anumiţi deţinuţi nu au luptat niciodată în mod real.

În hotărârea sa de marţi, Curtea de Apel observa că "legile internaţionale ale războiului nu au fost aplicate de Congres în interiorul frontierelor (americane) şi nu sunt, deci, o referinţă cu valoare de autoritate pentru tribunalele federale".

Este pentru prima dată când justiţia americană se pronunţă la acest nivel asupra acestei probleme lăsată în suspans de Curtea Supremă, care a dat dreptul deţinuţilor de la Guantanamo, în iunie 2008, să conteste detenţia lor în faţa tribunalelor de drept comun.

Până în prezent, au fost examinate de judecători federali dosarele a 39 de deţinuţi, iar 31 dintre ei au fost declaraţi liberi.

Avocaţii lui al-Bihani încă mai pot solicita Curţii de Apel să examineze din nou această hotărâre în colectiv complet, iar ulterior să depună un recurs în faţa Curţii Supreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici