SUA amână sine die autorizarea cuţitelor la bordul avioanelor, interzise după atentatele de la 11 septembrie 2001

Autorităţile americane au anunţat luni amânarea sine die a unei politici controversate în domeniul securităţii prin care li s-ar fi permis pasagerilor avioanelor să deţină cuţite, interzise la bord în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001.

176 afișări
Imaginea articolului SUA amână sine die autorizarea cuţitelor la bordul avioanelor, interzise după atentatele de la 11 septembrie 2001

SUA amână sine die autorizarea cuţitelor la bordul avioanelor, interzise după atentatele de la 11 septembrie 2001

Agenţia federală pentru Securitatea Transporturilor (TSA) "va amâna temporar punerea în aplicare a unor modificări la lista cu obiecte interzise, prevăzută iniţial să intre în vigoare la 25 aprilie", a anunţat organismul într-un comunicat.

Agenţia, care nu anunţă o nouă dată, afirmă că vrea să utilizeze acest termen suplimentar atât pentru a ţine cont de eventuale observaţii formulate de reprezentanţi ai sectorului aerian, pasagerilor, securităţii şi altor părţi vizate, cât şi pentru a "continua formarea personalului".

TSA a provocat o polemică publicând, la începutul lui martie, o nouă listă cu articole care urmau să fie autorizate la bordul avioanelor începând din 25 aprilie.

Pentru prima dată după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, pasagerii ar fi putut să deţină la bord cuţite cu o lamă de cel mult şase centimetri lungime şi un centimetru lăţime, tacuri de biliard, bastoane de schi, un anumit tip de bâte de baseball, crose de hochei şi maximum două crose de golf.

TSA a argumentat că agenţi în domeniul securităţii ar fi putut, astfel, să se concentreze mai bine asupra unor articole reprezentând o ameninţare mai mare, ca substanţe explozive, şi că această relaxare ar fi permis să nu se mai prelungească în mod inutil timpul de aşteptare la porţile de securitate de pe aeroporturi, în contextul în care efectivele din acest domeniu se reduc din cauza tăierilor bugetare.

Asociaţia reprezentând personalul de bord, care afirmă că numără peste 90.000 de membri, a amintit luni, într-un comunicat separat, că s-a opus încă de la început hotărârii de a autoriza din nou cuţite în avion.

"Statele Unite au interzis toate cuţitele pe cursele comerciale, după atentatele de la 11 septembrie 2001, cu un motiv întemeiat, şi anume cuţitele erau armele preferate ale teroriştilor", iar "toate cuţitele ar trebui să fie interzise în avioane în mod permanent", a comentat asociaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici