SUA ar putea să trimită trupe în statele baltice

Statele Unite ar putea să trimită trupe, în cadrul unui sistem prin rotaţie, în statele baltice, pentru a asigura astfel aceste foste republici sovietice, îngrijorate de încorporarea Crimeei în Rusia, a declarat miercuri la Vilnius vicepreşedintele american Joe Biden.

1094 afișări
Imaginea articolului SUA ar putea să trimită trupe în statele baltice

SUA ar putea să trimită trupe în statele baltice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Studiem un anumit număr de măsuri suplimentare pentru a spori ritmul şi amploarea cooperării noastre militare, inclusiv o (trimitere prin) rotaţie a unor forţe americane în regiunea Balticii pentru exerciţii terestre şi navale, dar şi misiuni de antrenament", a declarat Biden într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta lituaniană Dalia Gribauskaite şi omologul său leton Andris Berzins.

În prezent, Statele Unite nu au nicio bază militară în statele baltice, unde se află doar şase avioane americane, în cadrul unei misiuni NATO.

Vicepreşedintele american a avertizat că "atât timp cât Rusia continuă pe calea pe care se află, ea se va confrunta cu o izolare politică şi economică tot mai mare".

La rândul său, preşedinta lituaniană a acuzat Rusia că "se foloseşte de o forţă brutală pentru a redesena harta Europei", subliniind că situaţia constituie "o ameninţare directă" la adresa securităţii regionale.

Vicepreşedintele Statelor Unite efectuează o vizită la Vilnius, după ce a efectuat o vizită la Varşovia, unde a asigurat marţi Polonia de susţinerea americană şi a condamnat acţiunea Rusiei în Crimeea, catalogând-o drept "confiscarea unui teritoriu", ameninţând totodată Moscova cu noi sancţiuni.

"Vreau să fie absolut clar pentru voi şi pentru toţi aliaţii noştri în regiune că angajamentul nostru în (domeniul) autoapărării reciproce, definit de articolul 5 al (Tratatului) NATO, este sigur ca fierul", a declarat el în capitala poloneză.

Polonia este membră NATO din 1999, iar cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au aderat la Alianţa Nord-Atlantică în 2004.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici