SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene

Statele Unite au anunţat luni încheierea operaţiunii de "neutralizare" în mare a elementelor chimice predate de regimul sirian care intră în compoziţia gazului sarin şi muştar, dar au avertizat că rămân vigilente în legătură cu respectarea de către Damasc a angajamentelor asumate în acest domeniu.

225 afișări
Imaginea articolului SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene

SUA au anunţat încheierea operaţiunii de neutralizare în mare a armelor chimice siriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Armele chimice cele mai periculoase deţinute de regimul sirian au fost distruse", s-a felicitat preşedintele american Barack Obama, citat într-un comunicat.

Aceste elemente permit fabricarea gazului sarin şi gazului muştar, două arme chimice extrem de toxice. Ele au fost neutralizate în Marea Mediterană, la bordul bordul navei americane Cape Ray.

Operaţiunea a fost supravegheată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

În cursul unei conversaţii telefonice cu căpitanul navei, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a salutat "o contribuţie la securitatea planetei".

Dar, a avertizat Obama, Statele Unite "se vor asigura că Siria va respecta angajamentul de distrugere a instalaţiilor sale destinate producerii armelor chimice".

Ultimele arme chimice pe care Damascul spunea că le mai deţine au părăsit Siria la sfârşitul lui iunie, după luni de întârziere, potrivit programului convenit cu comunitatea internaţională.

Produsele chimice cele mai periculoase au fost încărcate la bordul Cape Ray.

Distrugerea acestora prin hidroliză a început în iulie.

Agenţii chimici neutralizaţi la bordul Cape Ray vor fi livraţi unor companii specializate în tratarea deşeurilor industriale.

Siria a evacuat 1.300 de tone de agenţi chimici.

Transferul şi distrugerea acestor arme se datorează aderării Siriei la Convenţia privind interzicerea armelor chimice, în octombrie 2013, în cadrul unui acord ruso-american care a permis evitarea unei intervenţii militare a Statelor Unite după ce Damascul a fost acuzat că a utilizat gaz sarin într-un atac soldat cu 1.400 de morţi în vara lui 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici