SUA au instalat un nou radar în Japonia, pe fondul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord

Statele Unite au anunţat vineri că au instalat, în Japonia, un al doilea radar antirachetă, care va contribui, în special, la "ameliorarea" protecţiei faţă de un eventual atac nord-coreean.

314 afișări
Imaginea articolului SUA au instalat un nou radar în Japonia, pe fondul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord

SUA au instalat un nou radar în Japonia, pe fondul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aparatul, un AN/TPY-2 (Army Navy/Transportable Radar Surveillance), a fost instalat la Kyogamisaki, în vestul Japoniei, cu scopul de a "ameliora sistemele de detectare a rachetelor balistice" atât în beneficiul Japoniei, cât şi al Statelor Unite, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.

Un alt radar american, de tip "X-band", este instalat în nordul arhipelagului nipon, pe baza Shakiri, la Tsugaru City.

Statele Unite îşi îndeamnă frecvent aliaţii să-şi consolideze sistemele de apărare antirachetă în contextul unor ameninţări venite dinspre Coreea de Nord, o sursă de îngrijorări în Oceanul Pacific.

"Vom continua să insistăm asupra importanţei dezvoltării sistemelor regionale de apărare împotriva rachetelor balistice", a anunţat recent James Winnefeld, adjunctul şefului Statului Major Interarme al Statelor Unite.

Instalarea acestui radar antirachetă intervine în contextul unor tensiuni diplomatice între Washington şi Phenian legate de atacul informatic asupra Sony Pictures şi polemica din jurul "The Interview", o comedie despre un complot fictiv de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Noul radar, la aproximativ 600 de kilometri de Tokyo, a fost instalat şi testat de armata americană în cooperare cu autorităţile japoneze, a dat asigurări Pentagonul.

Acest sistem de apărare a mai fost mobilizat în Turcia şi în "Orientul Mijlociu", potrivit sursei citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici