SUA au mobilizat în Afganistan, fără să anunţe, forţe adiţionale de cel puţin 13.000 de persoane

Casa Albă a autorizat, fără să anunţe, forţe adiţionale de cel puţin 13.000 de persoane, care sunt în curs de mobilizare în Afganistan, pe lângă cei 21.000 de militari anunţaţi oficial în martie de preşedintele american Barack Obama, relatează Washington Post, în ediţia electronică.

20 afișări
Imaginea articolului SUA au mobilizat în Afganistan, fără să anunţe, forţe adiţionale de cel puţin 13.000 de persoane

SUA au mobilizat în Afganistan, fără să anunţe, forţe adiţionale de cel puţin 13.000 de persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Trupele adiţionale sunt în principal forţe de susţinere, incluzând ingineri, personal medical, experţi în serviciile de informaţii şi poliţie militară. Mobilizarea lor în zona de conflict a fost rar menţionată de oficiali ai Pentagonului şi Casei Albe, care au vorbit la nivel public mai mult despre trupele de luptă care au fost trimise în Afganistan.

Mobilizarea de trupe de susţinere în Afganistan ridică numărul efectivelor suplimentare aprobate de Obama la 34.000. Mobilizarea nu modifică însă numărul maxim de persoane aflate în serviciul armatei, care urmează să ajungă în Afganistan: 68.000, dublul numărului existent la data când George W. Bush şi-a terminat mandatul.

Totuşi, ea subliniază presiunea asupra armatei şi marinei americane, care trebuie să îndeplinească solicitările venind din partea generalului Stanley A. McChrystal, comandantul forţelor americane şi ale NATO în Afganistan.

Potrivit experţilor în domeniul apărării, armata are nevoie de obicei de mii de trupe de susţinere pentru fiecare brigadă de luptă de aproximativ 4.000 de militari. Însă aceste trupe de susţinere sunt extrem de solicitate şi ele sunt încă necesare în număr mare în Irak.

"Există într-adevăr unele provocări în următoarele 10-12 luni, pe măsura reducerii trupelor în Irak, şi prin urmare orice calendar de creştere a numărului trupelor în Afganistan ar trebui să fie mai gradual", a spus Michael E. O'Hanlon, expert de la Brookings Institution.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici