SUA au ordonat evacuarea ambasadei lor din Cairo

Departamentul de Stat al Statelor Unite a ordonat miercuri evacuarea majorităţii personalului de la ambasada americană din Cairo, Egipt, la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată.

548 afișări
Imaginea articolului SUA au ordonat evacuarea ambasadei lor din Cairo

SUA au ordonat evacuarea ambasadei lor din Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un avertisment adresat călătorilor, "Departamentul de Stat a ordonat personalului diplomatic american neesenţial şi familiilor lor să părăsească Egiptul din cauza tulburărilor politice şi sociale", care "s-ar putea agrava în viitorul apropiat".

De asemenea, Departamentul de Stat i-a sfătuit pe toţi "americanii să-şi amâne călătoriile în Egipt", iar celor care trăiesc în ţară, să-l părăsească.

Ambasada Statelor Unite a fost închisă miercuri ca măsură de precauţie, pentru că uneori devine ţinta manifestanţilor. Din cauza sărbătorii naţionale americane din 4 iulie şi a zilelor de odihnă de vineri şi sâmbătă din lumea arabă, ambasada va fi redeschisă cel mai devreme duminică.

Un american a fost ucis vineri în Alexandria în timpul unei manifestaţii, în timp ce "occidentalii şi cetăţeni americani sunt deseori luaţi drept ţinte în timpul protestelor şi ciocnirilor", susţine Departamentul de Stat.

Totuşi, documentul precizează că autorităţile americane nu planifică în această etapă să închirieze avioane speciale sau să realizeze poduri aeriene pentru aceste evacuări. "Dacă doriţi să părăsiţi Egiptul, trebuie să vă organizaţi plecarea cât mai curând posibil. Aeroportul este deschis şi zborurile comerciale continuă să aibă loc, deşi unele anulări sunt posibile", informează Departamentul de Stat.

De asemenea, Statele Unite avertizează femeile că ele riscă să devină victime ale violenţelor sexuale în Egipt.

Armata egipteană a anunţat miercuri că preşedinţia ţării va fi preluată de către şeful Curţii Constituţionale până la organizarea de noi alegeri generale anticipate, fără a preciza însă cât va dura această tranziţie.

Anunţul armatei a fost întâmpinat cu o explozie de bucurie de către zecile de mii de opozanţi care manifestau în masă contra preşedintelui Mohamed Morsi.

Într-o primă reacţie după ce a fost demis din funcţia de preşedinte, Morsi a denunţat o "lovitură de stat, respinsă de toţi oamenii liberi din ţară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici