SUA consideră "contraproductivă" continuarea colonizării Cisiordaniei de către Israel

Statele Unite au apreciat joi "contraproductivă" continuarea colonizării de către Israel, care a anunţat anterior contrucţia a aproape 300 de locuinţe în colonia Beit El, a Cisiordaniei.

355 afișări
Imaginea articolului SUA consideră "contraproductivă" continuarea colonizării Cisiordaniei de către Israel

SUA consideră "contraproductivă" continuarea colonizării Cisiordaniei de către Israel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aşa cum preşedintele (Barack Obama) a spus, israelienii trebuie să recunoască că o activitate continuă de colonizare este contraproductivă pentru cauza păcii", pe care Washington încearcă să relanseze între israelieni şi palestinieni, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al departamentului de Stat, Patrick Ventrell.

"O Palestina independentă trebuie să fie viabilă, cu frontiere veritabile care trebuie trasate. Este ceea ce am spus în repetate rânduri şi poziţia noastră nu s-a schimbat", a continuat diplomatul american.

Israelul a aprobat construcţia a 296 de locuinţe în colonia Beit El, în Cisiordania, în timp ce încearcă să asigure Statele Unite că încearcă să reia negocierile cu palestinienii blocate din septembrie 2010.

Ministrul israelian al Justiţiei Tzipi Livni, înzestrat de asemenea cu negocierile cu palestinienii, a minimalizat de îndată impactul acestei decizii după o întâlnire la Roma cu secretarul de Stat american John Kerry.

"Am fost informat despre anunţ (despre Beit El) la ieşirea de la reuniune (cu John Kerry), am verificat (...) şi i-am informat imediat pe americani. Nu este cazul să facem o dramă sau să ne înfuriem", a afirmat Livni pentru radioul militar, asigurând că americanii au "ascultat, (...) înţeles şi nu au reacţionat".

Autoritatea palestiniană a acuzat Israelul de "sabotarea şi distrugerea eforturilor administraţiei americane pentru relansarea procesului de pace".

Kerry, care conduce departamentul de Stat de trei luni, a făcut din relansarea procesului de pace israeliano-palestinian prioritatea mandatului său şi din această cauză a multiplicat contactele directe cu toate părţile implicate şi vizitele în regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici