SUA, dispuse să ajute opozanţii din Libia

Statele Unite s-au declarat "pregătite", duminică, să furnizeze "orice ajutor" opozanţilor din Libia, în momentul în care liderii insurgenţei au înfiinţat un "Consiliul naţional" de tranziţie, relatează AFP.

32 afișări
Imaginea articolului SUA, dispuse să ajute opozanţii din Libia

SUA, dispuse să ajute opozanţii din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem dispuşi să oferim orice formă de ajutor pe care l-ar putea dori cineva din partea Statelor Unite" opozanţilor din Libia, a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton.

Ea s-a adresat jurnaliştilor la bordul avionului care o transportă la Geneva, unde va participa luni la o reuniune a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, consacrată Libiei.

"Trebuie mai întâi să asistăm la sfârşitul regimului (lui Kadhafi) şi fără altă baie de sânge", a declarat ea. "Vrem să plece şi să îşi recheme mercenarii", a adăugat Clinton, reiterând apelul preşedintelui Barack Obama, care a cerut plecarea imediată a liderului libian.

Şefa diplomaţiei americane a subliniat că Statele Unite "au contactat numeroşi libieni care încearcă să se orgnizeze în estul (ţării) în momentul în care revoluţia se extinde şi către vest", subliniind că "este prea devreme pentru a spune cum va evolua" situaţia. "Trăim începutul a ceea ce va fi epoca post-Kadhafi", a continuat ea.

Cu puţin timp înainte de anunţul lui Clinton, liderii insurgenţei din Libia au anunţat înfiinţarea unui "Consiliu naţional" de tranziţie care reprezintă oraşele controlate de insurgenţi.

Declaraţiile lui Clinton au loc la scurt timp după ce doi influenţi senatori americani, republicanul John McCain şi independentul Joe Lieberman, au apreciat că Statele Unite ar trebui să recunoască Guvernul de tranziţie din Libia şi să le ofere asistenţă insurgenţilor.

"Trebuie să recunoaştem guvernul de tranziţie ca un guvern legitim al Libiei şi trebuie cu siguranţă să oferim acestui guvern ajutor umanitar şi arme, dar fără să intervenim noi înşine pe teren", a declarat Lieberman într-un interviu acordat CNN alături de McCain, în timp ce se aflau la Cairo, în Egipt.

Ar fi bine "să recunoaştem guvernul de tranziţie pe care ei încearcă să îl instaureze în estul Libiei şi să le furnizăm asistenţă materială", a adăugat senatorul McCain.

El s-a pronunţat şi în favoarea "unei zone de interdicţie a zborurilor" care ar împiedica piloţii libieni să lanseze atacuri împotriva populaţiei. "Am putea să le furnizăm mijloace aeriene pentru a asigura aplicarea acestei măsuri", a declarat el, considerând că "zilele lui Kadhafi sunt numărate".

McCain a declarat, de asemenea, că vor fi necesare asigurări că "toţi mercenarii (din Libia) ştiu că orice act pe care îl comit (împotriva opozanţilor) îi va aduce în faţa unui tribunal pentru crime de război".

"Înţeleg că securitatea cetăţenilor americani (din Libia) este marea noastră prioritate dar aceasta nu este singura", a subliniat McCain.

Senatorul Lieberman a apreciat, de asemenea, că administraţia preşedintelui Obama ar fi putut "să se exprime mai clar şi mai devreme împotriva regimului Kadhafi".

"Aveam căi de comunicare cu Ministerul de Externe şi le-am fi putut spune că noi condamnăm brutalitatea colonelului şi să le transmitem că dacă vor ridica mâna împotriva unui singur american vor plăti scump", a apreciat Lieberman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici