SUA exhumează rămăşiţe ale militarilor ucişi la Pearl Harbour pentru a-i identifica

Rămăşiţele unui număr de aproximativ 400 de militari ucişi la Pearl Harbor urmează să fie exhumate pentru a fi identificate şi reînmormântate individual, au anunţat autorităţile americane, relatează BBC News online.

138 afișări
Imaginea articolului SUA exhumează rămăşiţe ale militarilor ucişi la Pearl Harbour pentru a-i identifica

SUA exhumează rămăşiţe ale militarilor ucişi la Pearl Harbour pentru a-i identifica

Marinarii şi puşcaşii marini respectivi se aflau la bordul USS Oklahoma în momentul torpilării navei de război de către japonezi, în 1941.

Rămăşiţele au fost depuse într-o groapă comună în Hawaii. Efortul de identificare urmează să implice tehnici avansate medico-legale şi teste de ADN, au anunţat oficiali americani din domeniul Apărării.

În urma atacului japonezilor asupra bazei de la Pearl Harbor, Statele Unite au intrat în al Doilea Război Mondial.

USS Oklahoma este doar una dintre navele atacate de submarine şi avioane japoneze, într-un asalt-surpriză, pe 7 decembrie 1941. Peste 2.400 de oameni au fost ucişi în urma acestui asalt.

Oficiali de la Departamentul american al Apărării au declarat că identificarea va fi facilitată de progresele înregistrate în ştiinţa şi tehnica medico-legală şi cu ajutorul membrilor familiilor victimelor.

"Vom depune eforturi să oferim alinare cât mai multor familii posibil", a declarat Robert Work, adjunctul secretarului Apărării, citat într-un comunicat.

Până în prezent au fost identificate rămăşiţele a 35 dintre cei 429 de marinari şi puşcaşi marini care se aflau la bordul USS Oklahoma.

Celelalte rămăşiţe - recuperate în cadrul unei operaţiuni de salvare care s-a desfăşurat din 1942 şi până în 1944 - au fost îngropate în sicrie cu inscripţia "necunoscut", la un cimitir naţional din Hawaii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici