SUA închid ambasada Siriei la Washington

Executivul american a anunţat marţi că închide ambasada şi consulatele Siriei în Statele Unite şi a cerut ca angajaţii străini ai acestor instituţii să părăsească teritoriul american, invocând "atrocităţile" comise în ultimii trei ani de regimul de la Damasc.

195 afișări
Imaginea articolului SUA închid ambasada Siriei la Washington

SUA închid ambasada Siriei la Washington

În pofida a trei ani de război civil în Siria şi a sprijinului acordat de Statele Unite opoziţiei şi rebeliunii siriene, cele două ţări nu au întrerupt oficial relaţiile diplomatice.

Cancelaria Siriei la Washington continua să desfăşoare o activitate foarte redusă pentru a asigura anumite servicii consulare.

Această decizie a fost luată din cauza "nelegitimităţii atât de evidente a regimului (preşedintelui sirian Bashar al-Assad", a explicat secretarul de Stat american, John Kerry.

"Avem pur şi simplu sentimentul că ideea chiar de a avea o ambasadă care serveşte reprezentării este o insultă. Am închis-o", a declarat Kerry în faţa unui grup de studenţi veniţi la Departamentul de Stat.

Mai devreme, noul ambasador american pentru Siria, Daniel Rubinstein, care îşi exercită postul de la Washington, a anunţat într-un comunicat că "Statele Unite au notificat astăzi (marţi) Guvernului sirian că trebuie să suspende imediat operaţiunile ambasadei din Washington şi ale consulatelor onorifice din Troy (Michigan, nord) şi Houston (Texas, sud)".

"Diplomaţii sirieni ai ambasadei şi consulatelor onorifice nu mai au dreptul să exercite funcţii diplomatice sau consulare, iar cei care nu sunt cetăţeni americani sau rezidenţi permanenţi trebuie să părăsească Statele Unite", a ordonat Rubinstein.

Potrivit diplomatului, decizia a fost luată după ce "ambasada siriană a anunţat suspendarea serviciilor sale consulare". De fapt, ambasada anunţă, pe site-ul său de Internet, că nu mai asigură servicii consulare începând din 18 martie.

De asemenea, Rubinstein a invocat "atrocităţile comise de regimul al-Assad împotriva poporului sirian".

Însă, a precizat el, "Statele Unite continuă să menţină relaţiile diplomatice cu statul sirian, ca o expresie a legăturilor de lungă durată cu poporul sirian şi a interesului (american), care va continua după înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad".

Daniel Rubinstein l-a înlocuit luni în post pe fostul ambasador al Statelor Unite pentru Siria, Robert Ford, care s-a retras din activitatea diplomatică.

Robert Ford a părăsit Damascul la sfârşitul anului 2011, când Washingtonul a decis să-şi închidă ambasada din Siria din cauza războiului civil care izbucnea pe atunci în această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici