SUA ocupă primul loc în lume ca număr de arme de foc deţinute

O minoritate importantă de 40% din gospodăriile americane deţine o puşcă sau un pistol, Statele Unite clasându-se pe primul loc în privinţa numărului de arme de foc deţinute, dintr-un total de 178 de ţări evaluate de site-ul de referinţă gunpolicy.org.

1045 afișări
Imaginea articolului SUA ocupă primul loc în lume ca număr de arme de foc deţinute

SUA ocupă primul loc în lume ca număr de arme de foc deţinute (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

ARME DEŢINUTE

- 270 de milioane de arme sunt deţinute în Statele Unite, reprezentând un nivel de 88,8 arme la 100 de locuitori.

- Ţara este prima ca număr de arme pe cap de locuitor, între primele 25 de ţări din lume, fiind urmată de Serbia (locul doi) cu 56,2 arme la 100 de locuitori şi Yemen (a treia) cu 54,8 arme la 100 de locuitori.

MORŢI PRIN ÎMPUŞCARE

- 32.163 de persoane au murit prin împuşcare în 2011, reprezentând 10,3 decese la 100.000 de locuitori. Aproximativ 900 de persoane au fost ucise în perioada care a trecut de la masacrul de la Newtown, soldat cu moartea a inclusiv 20 de copii, la 14 decembrie, a anunţat miercuri preşedintele Barack Obama.

- 11.101 omucideri comise cu arme de foc au fost înregistrate în 2011, reprezentând 3,6 crime comise cu arme de foc la 100.000 de locuitori.

- În medie, în 2011, 23 de persoane au fost ucise pe zi, în omucideri comise cu arme de foc, potrivit FBI. Americanii prezintă un risc de 20 de ori mai mare să moară prin împuşcare decât locuitorii oricărei alte ţări dezvoltate.

- Statele Unite se clasează pe locul 21 ca număr de de omucideri comise cu arme de foc, după Africa de Sud, Salvador, Columbia, Mexic sau Filipine. În schimb, este singura ţară dezvoltată care figurează în "top 25" întocmit de site-ul gunpolicy.org ca număr de crime comise prin împuşcare.

- Rata persoanelor ucise neintenţionat cu arme de foc este de 0,27 la 100.000 de locuitori, prima în rândul ţărilor dezvoltate, înaintea Israelului.

- Rata sinuciderilor prin împuşcare este de 5,75 la 100.000 de locuitori, ţara devansând cu mult al doilea stat dezvoltat cuprins în clasament - Finlanda.

PREŢUL ARMELOR

- Preţul mediu al unei puşti de asalt AK-47 (de tip Kalaşnikov) pe piaţa americană este de aproximativ 500 de dolari.

LOBBY ÎN DOMENIUL ARMELOR

- 4,25 milioane de americani sunt membri ai puternicului grup de lobby pentru arme, National Rifle Association (NRA), care afirmă că a înregistrat aproximativ 250.000 de membri suplimentari în ultima lună, adică după masacrul de la Newtown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici