SUA: Phenianul va folosi arma nucleară doar dacă îşi va simţi ameninţată supravieţuirea

Regimul nord-coreean nu va folosi arma nucleară decât dacă îşi va simţi ameninţată supravieţuirea, dar Statele Unite rămân nesigure în privinţa a ceea ce ar putea declanşa o astfel de reacţie a Phenianului, a anunţat marţi directorul comunităţii de informaţii americane.

612 afișări
Imaginea articolului SUA: Phenianul va folosi arma nucleară doar dacă îşi va simţi ameninţată supravieţuirea

SUA: Phenianul va folosi arma nucleară doar dacă îşi va simţi ameninţată supravieţuirea (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Noi considerăm, cu un grad de încredere destul de scăzut, că Nordul nu va încerca să îşi folosească armele nucleare împotriva forţelor americane sau a aliaţilor lor decât pentru a menţine supravieţuirea regimului lui Kim Jong-un", a declarat James Clapper, într-un raport anual al Congresului privind ameninţările la adresa securităţii.

"Dar noi nu ştim ce ar putea constitui, pentru regimul nord-coreean, depăşirea acestei linii", a adăugat el.

"Serviciile de informaţii au stabilit de multă vreme că, din punctul de vedere al Phenianului, capacităţile nucleare ale acestuia sunt destinate disuasiunii, prestigiului internaţional şi diplomaţiei prin forţă", subliniază raportul.

Dar Statele Unite continuă să aibă dificultăţi în a discerne în privinţa calculele regimului nord-coreean legate de armamentul său nuclear. "Noi nu cunoaştem doctrina nucleară a Phenianului, nici în ce condiţii intenţionează acesta să folosească" arma nucleară, recunoaşte documentul.

Marţi, presa oficială nord-coreeană a anunţat că liderul Kim Jong-un a desemnat o mică insulă sud-coreeană, apropiată de frontiera maritimă dintre Sud şi Nord, ca primă ţintă în caz de conflict, în timp ce tensiunile rămân la un nivel ridicat în peninsulă.

Washingtonul a încercat să accentueze presiunea, luni, asupra Phenianului cu noi sancţiuni economice, în momentul în care tensiunile au atins apogeul în peninsula coreeană, pe fondul manevrelor militare ale Coreei de Sud.

Aceste manevre intervin după mai multe zile de tensiuni puternice: Phenianul a ameninţat săptămâna trecută că denunţă armistiţiul care a pus capăt războiului Coreei în 1953, agitând ameninţarea unui "război termonuclear" şi a avertizat Statele Unite că se expun unui "atac nuclear preventiv".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici