SUA, pregătite să colaboreze direct cu Iranul în dosarul nuclear

Statele Unite au declarat, sâmbătă, că "rămân pregătite să colaboreze direct" cu Teheranul pe tema problemei programului nuclear iranian după victoria moderatului Hassan Rohani la conducerea ţării.

212 afișări
Imaginea articolului SUA, pregătite să colaboreze direct cu Iranul în dosarul nuclear

SUA, pregătite să colaboreze direct cu Iranul în dosarul nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Casa Albă a afirmat într-un comunicat că un astfel de angajament ar avea "ca scop găsirea unei soluţii diplomatice care să calmeze îngrijorările comunităţii internaţionale privind programul nuclear iranian".

Hassan Rohani, un religios moderat, a creat surpriză, sâmbătă, câştigând din primul tur alegerile prezidenţiale iraniene cu 50,68 la sută din voturi, o victorie care marchează revenirea moderaţilor şi reformatorilor după o perioadă lungă de timp.

"Alegerile de ieri au fost marcate de o lipsă a transparenţei, de cenzură în presă, Internet sau mesagerie, într-un context general de intimidare care a împiedicat libertatea de expresie şi de reuniune", a afirmat Casa Albă, care a salutat "curajul iranienilor de a-şi face auzită vocea".

"Avem speranţa că noul Guvern iranian va lua în considerare voinţa iranienilor şi va face alegeri responsabile, aducătoare de un viitor mai bun pentru iranieni", a adăugat Casa Albă.

Cel care îi succedă lui Mahmoud Ahmadinejad a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul, dar victoria sa nu va marca o ruptură în politica Republicii Islamice, dosarele strategice precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale fiind sub autoritatea directă a Ghidului Suprem, Ali Khamenei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici