SUA scot Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul

Administraţia Obama a scos vineri Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, un pas crucial către normalizarea relaţiilor dintre Washington şi Havana şi ultima evoluţie în cadrul eforturilor preşedintelui american de a dezgheţa relaţiile dintre cele două ţări, relatează NYT online.

306 afișări
Imaginea articolului SUA scot Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul

SUA scot Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de Stat John Kerry a anulat desemnarea Cubei ca sponsor al terorismului, la 45 de zile după notificarea Congresului, pe 14 aprilie, când Obama şi-a anunţat intenţia de a scoate Cuba de pe listă.

Decizia "reflectă evaluarea noastră potrivit căreia Cuba îndeplineşte criteriile legale pentru anulare", a declarat Jeff Rathke, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, citat într-un comunicat.

"Statele Unite au îngrijorări şi dezacorduri semnificative cu privire la o gamă largă de politici şi acţiuni ale Cubei, însă acestea nu ţin de criterii relevante privind anularea desemnării unui stat ca sponsor al terorismului", a adăugat el.

Decizia a fost luată în contextul unor semne de dificultate în negocierile dintre oficiali americani şi cubanezi vizând deschiderea istorică anunţată de către preşedintele american Barack Obama în decembrie. În pofida optimismului generalizat, ei nu au reuşit să ajungă săptămâna trecută la un acord asupra restabilirii relaţiilor diplomatice şi deschiderii de ambasade în capitalele celor două ţări.

Cu toate acestea, scoaterea Cubei de pe listă - pe care au mai rămas Iranul, Sudanul şi Siria - reprezintă un pas important în eforturile lui Obama de a depăşi ostilităţile din perioada Războiului Rece care au marcat relaţiile cu Statele Unite timp de o jumătate de secol.

Cubanezii au perceput introducerea ţării lor pe această listă, în 1982, ca pe o pată pe imaginea ţării şi ca pe un obstacol practic care a afectat capacitatea Cubei de a lucra cu bănci americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici