SUA se aşteaptă ca WikiLeaks să publice numeroase mesaje diplomatice

Statele Unite se aşteaptă ca WikiLeaks să publice numeroase mesaje ale diplomaţiei americane în zilele următoare şi "se pregătesc pentru cel mai rău scenariu", a declarat miercuri Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departametului de Stat.

20 afișări
Imaginea articolului SUA se aşteaptă ca WikiLeaks să publice numeroase mesaje diplomatice

SUA se aşteaptă ca WikiLeaks să publice numeroase mesaje diplomatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne pregătim pentru cel mai rău scenariu", constând în publicarea "unor schimburi de mesaje (diplomatice) privind un evantai larg de dosare şi de ţări", a declarat Crowley.

Primele informaţii publicate de WikiLeaks, asupra Afganistanului, conţineau puţine dezvăluiri importante. Majoritatea celor provenind din Irak se concentrau asupra atrocităţilor comise între diferite facţiuni irakiene.

Washingtonul ar putea fi mai jenat de divulgarea unor documente redactate de diplomaţii săi, în special dacă vizează parteneri străini ai Statelor Unite.

"Am petrecut luni studiind scurgerile (de informaţii) care ar putea avea loc şi impactul potenţial" al acestora, a declarat Crowley.

"Suntem în contact cu reprezentanţele noastre în lume, care au început să informeze Guvernele că este posibilă publicarea unor documente în viitorul apropiat", declara el pentru presă.

"Aceste dezvăluiri vor crea tensiuni în relaţiile între diplomaţii noştri şi prietenii noştri în lume", şi-a exprimat Crowley regretul, criticând această iniţiativă "dăunătoare pentru securitatea naţională".

"Nu ştim ce se va publica", a dat asigurări Crowley. "Însă ştim, de la început, că WikiLeaks are în posesie mesaje de corespondenţă ale Departamentului de Stat", a subliniat el.

Aceste mesaje interne ale diplomaţiei "cuprind discuţii pe care le avem cu oficiali guvernamentali şi cetăţeni privaţi", a precizat purtătorul de cuvânt.

Departamentul de Stat şi cel al Apărării au creat grupuri care sunt însărcinate să analizeze aceste informaţii, după ce vor fi publicate, şi care vor lucra împreună.

Potrivit lui Dave Lapan, un purtător de cuvânt al Pentagonului, anumite mesaje ar putea aborda "subiecte legate de Departamentul Apărării". Informaţiile, a apreciat el, vor fi publicate de WikiLeaks la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

Site-ul specializat în dezvăluirea de documente confidenţiale a promis luni că va publica un volum de şapte ori mai mare decât cele 400.000 de documente publicate recent asupra războiului din Irak, pe o temă şi la o dată neprecizate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici