SUA şi Japonia au anunţat retragerea a 9.000 de puşcaşi marini din insula Okinawa

Japonia şi Statele Unite au anunţat retragerea a 9.000 de puşcaşi marini din insula Okinawa (sudul Japoniei), unde prezenţa militară americană este din ce în ce mai puţin acceptată de populaţie.

148 afișări

"Aproximativ 9.000 de puşcaşi marini, însoţiţi de familiile lor, vor fi mutaţi din Okinawa către o altă locaţie din afara Japoniei", arată un comunicat comun publicat vineri la Tokyo.

Realocarea va fi împărţită între insulele americane Guam şi Hawaii precum şi Australia.

Cu toate acestea, niciun progres nu a fost raportat cu privire la relocarea bazei aeriene Futenma, aflată în zona unui golf protejat din insulă, fiind respinsă de majoritatea populaţiei locale.

În acest comunicat, cele două guverne "reconfirmă că aceasta a fost singura soluţie viabilă care a fost găsită la ora actuală".

Acordul intervine înaintea unei vizite săptămâna viitoare la Washington a premierului japonez Yoshihiko Noda care se va întâlni cu preşedintele Barack Obama.

Aceasta face parte dintr-o strategie globală de realiniere a contingentului american în Asia. Statele Unite au decis să sporească cooperarea militară cu Australia, Filipine şi Singapore, din cauza ascensiunii Chinei în regiune.

Puternica prezenţă militară americană în insula Okinawa, unde sunt concentraţi majoritatea celor 47.000 de soldaţi americani din arhipelag, reprezintă demult o sursă de tensiuni între cele două state.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici