SUA: Studenţi din programul Work and Travel, inclusiv români, protestează faţă de salariile mici

Sute de studenţi străini, inclusiv români, au protestat, miercuri, la o fabrică ce împachetează ciocolată în Hershey (Statele Unite) afirmând că programul de vară care ar fi trebuit să fie un schimb cultural i-a transformat în forţă de muncă ieftină, relatează New York Times, în ediţia electronică.

587 afișări
Imaginea articolului SUA: Studenţi din programul Work and Travel, inclusiv români, protestează faţă de salariile mici

Dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Studenţi din ţări ca China, Nigeria, România şi Ucraina au venit în Statele Unite printr-un program înfiinţat de Departamentul de Stat care le permite să lucreze timp de două luni şi apoi să călătorească în Statele Unite. Ei susţin că se aşteptau să îşi exerseze engleza, să facă ceva bani şi să afle cum este viaţa în Statele Unite.

Aproximativ 400 de studenţi au fost trimişi să muncească la ridicat cutii grele şi împachetat dulciuri Reese, Kit-Kats şi Almond Joys la o linie de producţie rapidă, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să facă ture de noapte. După deducerea taxelor asociate programului şi pentru chirie, stundeţii susţin că mulţi dintre ei nu câştigă nici pe departe suficienţi bani pentru a-şi acoperi cheltuielile efectuate în ţările de origine pentru obţinerea vizelor.

În plus, experienţa lor în societatea americană a fost foarte diferită faţă de ce se aşteptau. "Nu există niciun schimb cultural, niciunul", a declarat Zhao Huijiao, în vârstă de 20 de ani, student la relaţii internaţionale şi originar din Dalien, China. "Este doar muncă, muncă mai rapidă, muncă", a adăugat el.

În fiecare vară, Departamentul de Stat aduce câteva mii de studenţi străini în Statele Unite în cadrul programului internaţional Work and Travel. De-a lungul anilor, programul le-a oferit unor studenţi din ţări îndepărtate şansa de a fi incluşi în societatea americană de zi cu zi şi de a-şi face prieteni.

Dar în ultimii ani, programul şi-a atras critici din partea studenţilor în legătură cu salariile mici şi condiţiile de muncă neaşteptat de dificile. Protestul de la fabrica Palmyra este însă prima dată când studenţii străini au declanşat o grevă pentru a protesta faţă de angajator.

John Fleming, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că oficialii ştiu de protestul studenţilor şi au trimis reprezentanţi la Hershey, unde îşi are sediul compania de dulciuri, pentru a investiga situaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici