SUA sunt dezamăgite de ultimele acţiuni ale Israelului şi palestinienilor

Casa Albă s-a arătat dezamăgită, miercuri, de ultimele acţiuni "neconstructive" întreprinse de israelieni şi palestinieni, care ameninţă să blocheze procesul de pace.

205 afișări
Imaginea articolului SUA sunt dezamăgite de ultimele acţiuni ale Israelului şi palestinienilor

SUA sunt dezamăgite de ultimele acţiuni ale Israelului şi palestinienilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Negocierile de pace, relansate de secretarul de Stat american, John Kerry, sunt în pericol, după ce Israelul a refuzat să elibereze ultima serie de prizonieri şi a decis să relanseze o licitaţie pentru construirea a 708 locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est, iar palestinienii au reluat demersurile de aderare la organizaţii şi tratate internaţionale.

Adjunctul purtătorului de cuvânt al Executivului american, Josh Earnest, a calificat drept "neconstructive şi unilaterale" măsurile luate în ultimele zile de cele două părţi, exprimând dezamăgirea Washingtonului.

Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a anunţat la rândul ei că israelienii şi palestinieni trebuie să ia "decizii dificile".

Mahmoud Abbas a anunţat marţi că Autoritatea Palestiniană a decis să adere la 15 agenţii şi tratate internaţionale.

Anunţul a fost făcut în contextul în care Guvernul israelian a relansat licitaţia pentru proiectul de construire a 708 locuinţe într-un cartier din Ierusalimul de Est, o decizie condamnată de mai mulţi oficiali americani.

Marţi, şeful diplomaţiei americane i-a îndemnat pe palestinieni şi israelieni să "dea dovadă de reţinere" şi a renunţat la vizita programată pentru miercuri la Ramallah, unde ar fi trebuit să aibă o întrevedere cu preşedintele palestinian.

Reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a anunţat miercuri că a trimis la sediul Naţiunilor Unite, în New York, cereri de aderare la 13 tratate şi convenţii internaţionale.

Miercuri, John Kerry a purtat conversaţii la telefon atât cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, cât şi cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, potrivit unor oficiali americani.

Conform unui acord încheiat în iulie sub egida lui Kerry, Israelul s-a angajat să elibereze în patru serii 104 prizonieri palestinieni înarceraţi înainte de Acordurile de la Oslo din 1993. În schimb, conducerea palestiniană a consimţit să suspende pentru o perioadă de nouă luni orice demers de aderare la organizaţii şi convenţii internaţionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici