SUA vor suplimenta contingentul de puşcaşi marini staţionat în Australia

Statele Unite urmează să suplimenteze la începutul lui aprilie numărul puşcaşilor marini staţionaţi la Darwin, în nordul Australiei, unde în prezent se află 250 de membri din cadrul acestui corp de elită, la 1.150 de oameni, a anunţat luni US Marines Corps într-un comunicat.

194 afișări
Imaginea articolului SUA vor suplimenta contingentul de puşcaşi marini staţionat în Australia

SUA vor suplimenta contingentul de puşcaşi marini staţionat în Australia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suplimentarea trupelor se înscrie într-un proiect vizând staţionarea a 2.500 de puşcaşi marini în Australia până în 2016-2017, în cadrul strategiei americane în regiunea Asia-Pacific.

Aproximativ 1.000 de militari staţionaţi în prezent la Camp Pendleton, în California (vestul Statelor Unite) urmează să fie mobilizaţi la începutul lui aprilie. Patru elicoptere grele de tip CH-53E Sea Stallion şi cei aproximativ 100 de oameni necesari pentru operarea lor urmează, de asemenea, să sosească în Australia, se arată în comunicat.

"Aceste mobilizări constituie o demonstraţie tangibilă a angajamentului continuu al Statelor Unite faţă de alianţa americano-australiană şi regiunea Asia-Pacific. Ele vor îmbunătăţi cooperarea în domeniul securităţii, capacităţile de răspuns în caz de catastrofe şi interoperabilitatea şi ne vor permite să se antrenăm împreună cu partenerii noştri", pledează colonelul Brad Bartlet, un purtător de cuvânt al US Marines Corps, citat în comunicat.

Mobilizarea puşcaşilor marini a fost anunţată la sfârşitul lui 2011 de către preşedintele american Barack Obama. Cooperarea militară între Statele Unite şi Australia s-a consolidat în cadrul unei noi strategii americane.

Administraţia Obama a transformat regiunea Asia Pacific în "pivotul" diplomaţiei sale, în urma unui deceniu de conflicte în Irak şi Afganistan, iar Statele Unite vor să-şi intensifice capacităţile diplomatice şi militare în această regiune, pe care o consideră un "motor" al creşterii mondiale.

În noiembrie 2012, în cursul unei vizite în Australia, secretarul american al Apărării de la acea vreme Leon Panetta a anunţat instalarea pe teritoriul australian a unui telescop spaţial şi unui radar puternic care permit armatei americane să urmărească mai îndeaproape fragmente ale unor dispozitive care plutesc în spaţiu şi lansarea de rachete chinezeşti cu rază lungă de acţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici