Sud-african ucis în Yemen, într-o operaţiune vizând eliberarea unor ostatici - ONG

Un profesor sud-african, Pierre Korkie, luat ostatic în Yemen în mai 2013, a fost ucis sâmbătă într-o încercare a armatei americane de eliberare a unor ostatici, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală (ONG) care încerca să negocieze eliberarea acestuia, relatează AFP.

188 afișări
Imaginea articolului Sud-african ucis în Yemen, într-o operaţiune vizând eliberarea unor ostatici - ONG

Sud-african ucis în Yemen, într-o operaţiune vizând eliberarea unor ostatici - ONG (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Am primit cu tristeţe vestea că Pierre a fost ucis într-o tentativă a forţelor speciale americane, (sâmbătă) la prima oră, de eliberare a unor ostatici în Yemen", a anunţat Asociaţia Gift of the Givers într-un comunicat.

"Am primit cu tristeţe vestea că Pierre a fost ucis într-o tentativă a forţelor speciale americane, (sâmbătă) la prima oră, de eliberare a unor ostatici în Yemen", a anunţat Asociaţia Gift of the Givers într-un comunicat.

Pierre Korkie, un profesor a cărui sănătate era fragilă, originar din Bloemfontein, în centrul Africii de Sud, a fost răpit pe 27 mai 2013, împreună cu soţia sa, Yolande. Ea a fost eliberată pe 10 ianuarie 2014.

Răpitorii săi, care au legături cu Al-Qaida, cereau o răscumpărare în valoare de trei milioane de dolari, însă luau în calcul, de curând, să-şi reducă pretenţiile. ONG-ul negocia prin intermediul beduinilor yemeniţi.

"Yolande şi familia sa sunt extrem de puternic afectaţi psihologic şi emoţional, ştiind că Pierre urma să fie eliberat de către Al-Qaida" duminică, subliniază Gift of Givers.

"În urmă cu trei zile, i-am spus (lui Yolande) că Pierre va fi acasă de Crăciun", a anunţat asociaţia umanitară. "Toată organizarea logistică era pregătită pentru a-l scoate la bordul unui avion din Yemen, sub acoperire diplomatică, şi întâlnirea, ulterior, cu membrii familiei sale într-o ţară «sigură»", adaugă ONG-ul.

Pierre şi Yolande Korkie erau profesori, de patru ani, atunci când au fost răpiţi, în oraşul Taz (sud-vest), de către membri Al Qaida în Peninsula Arabia (AQPA).

Contactele cu răpitorii au fost întrerupte în mai multe rânduri, după ce aceştia au ameninţat cu executarea ostaticului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici