Summit ISTORIC: Preşedinţii Taiwanului şi Chinei se întâlnesc sâmbătă la Singapore

Preşedinţii taiwanez Ma Ying-jeou şi chinez Xi Jinping urmează să se întâlnească sâmbătă la Singapore, o premieră în istoria celor două ţări cu regimuri politice potrivnice încă de la sfârşitul războiului civil, în 1949, relatează AFP în pagina electronică.

390 afișări
Imaginea articolului Summit ISTORIC: Preşedinţii Taiwanului şi Chinei se întâlnesc sâmbătă la Singapore

SUMMIT ISTORIC: Preşedinţii Taiwanului şi Chinei se întâlnesc sâmbătă la Singapore (Imagine: wantchinatimes.com)

În pofida unor îmbunătăţiri treptate în ultimii şapte ani, susţinute printr-o cooperare economică tot mai strânsă, relaţiile diplomatice chinezo-taiwaneze sunt marcate în continuare de neîncredere, încă de pe vremea când Mao Zedong proclama Republica Populară China (RPC), în urmă cu 66 de ani.

Refugiaţi de pe Insula Taiwan (fostă Formosa), naţionaliştii din cadrul Kuomintangului (KMT), conduşi de către Chiang Kai-shek (1887-1975), şi-au creat atunci propriile structuri politice.

Numeroşi experţi în relaţii între Beijing şi Taipei apreciază că acest summit reprezintă o încercare a Chinei de a promova Kuomintangul - aflat în continuare la putere - în optica prezidenţială din ianuarie.

Însă acest pariu este riscant, deoarece numeroşi alegători ar putea să facă formaţiunea taiwaneză - considerată în prezent mai favorabilă Beijingului - să plătească la urne pentru influenţa tot mai mare a Chinei pe insulă.

Într-o depeşă a agenţiei China Nouă, Beijingul a prezentat ca pe o etapă istorică întâlnirea dintre cei doi preşedinţi, care vor "schimba puncte de vedere pe tema modului de promovare a dezvoltării relaţiilor paşnice între cele două maluri ale strâmtorii" Formosa.

"În aceşti ultimi şapte ani, cele două partide au consolidat încrederea reciprocă şi au deschis calea către o dezvoltare paşnică", a declarat directorul Biroului chinez pentru Afaceri Taiwaneze Zhang Zhijun, citat de China Nouă.

"Cred că această reuniune va fi susţinută de către mediile de pe ambele maluri ale strâmtorii şi de către comunitatea internaţională", a adăugat el.

"Obiectivul vizitei preşedintelui Ma este să asigure pacea de o parte şi de alta a strâmtorii (Formosa) şi să menţină statu-quoul în strâmtoare", a declarat, citat într-un comunicat, Charles Chen, un purtător de cuvânt al preşedintelui taiwanez.

"Niciun acord nu va fi semnat şi nu va fi făcută nicio declaraţie comună", a adăugat Chen.

Miza alegerilor prezidenţiale

Statele Unite au salutat cu prudenţă anunţul acestei întâlniri.

"Suntem înclinaţi, în mod natural, să salutăm paşii care se fac de o parte şi cealaltă a strâmtorii Taiwan (Formosa) într-o încercare de reducere a tensiunilor şi de îmbunătăţire a relaţiilor", a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe. "Dar este necesar să vedem la ce conduce întâlnirea", a adăugat el.

Statele Unite susţin, în numele stabilităţii regionale, o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Taipei şi Beijing, însă cred că o apropiere a mers prea departe şi a slăbit Taiwanul, apreciază politologul Jean-Pierre Cabestan de la Universitatea baptistă din Hong Kong.

Kuomintangul, din care provine Ma, se află aproape neîntrerupt la putere în Taiwan de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Ma depune eforturi, încă de la primul mandat, în 2008, în vederea unei "încălziri" a relaţiilor, anterior deteriorate, cu China, care consideră în continuare insula ca făcând parte integrantă din teritoriul său.

KMT a purtat, astfel, negocieri comerciale care au condus la semnarea în iunie 2010 a unui acord-cadru de cooperare economică cu Beijingul şi la alte gesturi de deschidere, ca reluarea zborurilor comerciale directe.

Însă numeroşi taiwanezi se tem ca industria şi agricultura locale ar putea să aibă de suferit de pe urma acestei apropieri.

O parte a opiniei publice taiwaneze a devenit, de altfel, ostilă unor relaţii mai strânse cu China, de teamă, în general, ca aceasta să nu exercite o influenţă tot mai puternică asupra insulei.

Principala mişcare de opoziţie, Partidul Democratic Progresist (DPP - ostil apropierii de Beijing), favorit în următoarele alegeri prezidenţiale, l-a acuzat miercuri pe Ma, într-un comunicat, că ar căuta să influenţeze votul.

Pe plan diplomatic, Beijingul şi Taiwanul au legat un dialog la nivel guvernamental în 2014.

Însă - o ilustrare a relaţiilor dificile - Beijingul a respins recent candidatura Taiwanului la noua Bancă asiatică de investiţii, apreciind că această ţară, al cărei nume oficial este Republica China, ar putea candida ulterior, "sub un nume potrivit".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici