Suspectul atentatului de la Lockerbie va apărea în faţa instanţei: 270 de persoane ucise

Un agent libian de informaţii suspectat că a fabricat bomba care a ucis 270 de persoane în zborul 103 al Pan Am deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în 1988, va apărea luni în faţa unui tribunal federal din Washington, D.C., a anunţat Departamentul de Justiţie al SUA, scrie Reuters.

1890 afișări
Imaginea articolului Suspectul atentatului de la Lockerbie va apărea în faţa instanţei: 270 de persoane ucise

Capturarea, în weekend, în Libia, a suspectului Abu Agila Mohammad Mas'ud Kheir Al-Marimi vine la aproape 34 de ani după ce o bombă aflată la bordul avionului Boeing 747, care zbura de la Londra la New York, a ucis toate cele 259 de persoane aflate la bord şi 11 la sol.

Mas'ud, care şi-ar fi mărturisit crimele unui reprezentant al forţelor de ordine libiene în septembrie 2012, urmează să se prezinte în faţa judecătorului american Robin Meriweather la ora 15.00 ET (20.00 GMT).

Mas'ud este una dintre cele trei persoane despre care oficiali ai forţelor de ordine americane şi britanice au afirmat că au fost implicate în atentatul din 1988.

În 1991, alţi doi agenţi de informaţii libieni, Abdel Baset Ali al-Megrahi şi Lamen Khalifa Fhimah, au fost acuzaţi de atentat.

În cadrul unui proces în Scoţia în faţa unui tribunal din Camp Zeist, în Olanda, Megrahi a fost găsit vinovat de atentat în 2001 şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Ulterior, a fost eliberat deoarece suferea de cancer şi a murit la domiciliul său din Tripoli în 2012.

Fhimah a fost achitat de toate acuzaţiile, dar procurorii scoţieni au susţinut că Megrahi nu a acţionat singur.

În momentul atentatului, anchetatorii americani au descoperit dovezi că unul dintre posibilii suspecţi purta numele de „Abu Agela Masud”, dar nu au reuşit să îl localizeze, potrivit unei declaraţii sub jurământ a unui agent FBI în sprijinul plângerii penale a guvernului.

Mas'ud nu a fost acuzat în mod oficial de către Statele Unite până în 2020, când acestea au descoperit noi dovezi care au dezvăluit că acesta şi-ar fi mărturisit crimele unui oficial libian din cadrul forţelor de ordine.

Stephanie Bernstein, al cărei soţ, Mike Bernstein, a murit în atentat, este vicepreşedinta unui grup de familii, Victims of Pan Am Flight 103, care a făcut presiuni pentru arestarea lui Mas'ud.

„Suprarealist, a fost suprarealist”, a spus ea în timp ce se îndrepta spre tribunal pentru a asista la audiere. „Pentru că am lucrat pentru această zi încă de când au fost dezvăluite acuzaţiile acum doi ani”.

Cu o situaţie haotică în Libia şi cu atât de multe alte lucruri care se întâmplă în lume, a spus Bernstein, „nu ne-am gândit niciodată că se va întâmpla”. Mike Bernstein a fost funcţionar al Departamentului de Justiţie în cadrul Biroului de Investigaţii Speciale care a urmărit criminalii din epoca nazistă.

Într-o plângere penală, Mas'ud a fost acuzat de distrugerea unei aeronave cu consecinţe mortale şi de distrugerea unui vehicul folosit în comerţul interstatal cu ajutorul unui explozibil cu consecinţe mortale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici