Suspectul de la Toulouse, identificat şi reperat marţi după asocierea mai multor elemente

Suspectul în cazul crimelor din Franţa, înconjurat miercuri de unităţi de elită ale poliţiei franceze, a fost identificat şi reperat la locuinţa sa marţi, după asocierea elementelor obţinute de serviciile de informaţii şi de anchetatorii poliţiei, au anunţat surse apropiate anchetei.

187 afișări
Imaginea articolului Suspectul de la Toulouse, identificat şi reperat marţi după asocierea mai multor elemente

Suspectul de la Toulouse, identificat şi reperat marţi după asocierea mai multor elemente (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Încrucişarea elementelor serviciilor de informaţii şi (...) judiciare a permis alegerea obiectivului, din circa 15 posibilităţi. Până marţi, anchetatorii nu aveau nici o certitudine absolută", au explicat sursele.

Direcţia Centrală de Informaţii Interne (DCRI), contraspionajul francez, a întocmit "două liste scurte cu potenţiali suspecţi în cele două piste principale reţinute, cea a extremei-drepte radicale şi cea a islamismului radical din regiune", au continuat acestea.

În paralel, ancheta poliţiei a "adunat numeroase indicii din diferite domenii", au subliniat sursele.

Poliţiştii au aflat rapid că subofiţerul ucis prima dată de "criminalul pe scuter" a dat un anunţ pe Internet privind vânzarea motocicletei sale, dar existau "aproape 500 de conexiuni pe site-ul său", potrivit surselor citate.

Adresele IP ale persoanelor care s-au interesat de anunţ au fost obţinute, dar cea a atacatorului "nu figura printre ele, pentru că în locul lui răspunsese un membru al familiei care nu purta acelaşi nume", adaugă sursele.

Pe de altă parte, individul vizat în final nu era iniţial "cunoscut ca deţinând sau utilizând un scuter şi nu se ştia care erau mijloacele sale de deplasare".

Alte elemente despre scuterul Yamaha T max 530, reperat la locurile crimelor, au fost obţinute pe parcurs, când anchetatorii s-au deplasat la un magazin Yamaha din regiune. Ei au fost informaţi atunci că, cu câteva zile înainte, "a venit cineva pentru a întreba cum poate demonta dispozitivul de urmărire", un cip care permite localizarea vehiculului în caz de furt.

"Au trebuit examinate toate acestea", precum şi alte elemente legate de telefonia mobilă, "înainte de a putea merge mai departe".

Un francez de origine algeriană de 24 de ani, care susţine că face parte din Al-Qaida, era înconjurat miercuri dimineaţă de RAID, o unitate de elită a poliţiei franceze, la Toulouse (sud-vest). El este suspectat că ar fi autorul celor şapte asasinate comise de un atacator pe scuter în oraş şi în regiunea sa.

El a fost arestat în trecut la Kandahar, fieful talibanilor din Afganistan, pentru fapte de drept comun, a declarat o sursă apropiată anchetei.

Potrivit ministrului francez de Interne, Claude Gueant, suspectul "are legături" cu salafişti şi jihadişti şi a "declarat că a vrut să răzbune copiii palestinieni şi să atace armata franceză, din cauza intervenţiilor sale în străinătate". "Această persoană a efectuat sejururi în Afganistan şi Pakistan în trecut", susţine "că este mujahedin" şi "că face parte din Al-Qaida", a adăugat el.

Nivelul maxim de alertă terroristă a fost instituit în sud-vestul Franţei după crimele comise aparent de aceeaşi persoană, pe parcursul mai multor zile. Aceeaşi armă şi acelaşi scuter furat au fost folosite la 11 martie pentru uciderea unui militar la Toulouse, apoi, patru zile mai târziu, pentru uciderea altor doi militari la Montauban şi luni în atacul de la un colegiu evreiesc din Toulouse, soldat cu patru morţi, dintre care trei copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici