Suspendarea ajutorului american va duce la anularea acordului nuclear, ameninţă Phenianul

Coreea de Nord a criticat sâmbătă decizia SUA de a suspenda ajutorul alimentar, în replică faţă de racheta pe care se pregăteşte să o lanseze Phenianul, apreciind că acest lucru va duce la anularea acordului din februarie care prevedea un moratoriu asupra activităţilor sale nucleare.

812 afișări
Imaginea articolului Suspendarea ajutorului american va duce la anularea acordului nuclear, ameninţă Phenianul

Suspendarea ajutorului american va duce la anularea acordului nuclear, ameninţă Phenianul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Reacţia exagerată a Statelor Unite (faţă de proiectul de lansare a unui satelit) depăşeşte limitele", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor externe, citat de agenţia oficială nord-coreeană.

Este "un act regretabil care ar anula în întregime acordul de la 29 februarie între Coreea de Nord şi Statele Unite", a precizat el.

Administraţia SUA a insistat că ajutorul umanitar şi politica nu au legătură, "dar răspunde la lansarea unui satelit prevăzută de noi anunţând că nu îşi va respecta angajamentele privind ajutorul umanitar", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Phenianul a generat critici anunţând la 16 martie că va lansa o rachetă cu rază lungă de acţiune care va transporta un satelit civil, între 12 şi 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung.

SUA şi aliaţii lor denunţă un tir deghizat de rachetă, cu încălcarea rezoluţiilor ONU, care interzic Coreei de Nord să efectueze teste nucleare sau balistice.

Anunţul a intervenit la câteva zile după ce Phenianul s-a angajat în faţa Washingtonului să respecte un moratoriu asupra lansării de rachete, testelor nucleare şi activităţilor de îmbogăţire a uraniului, în schimbul unui ajutor alimentar american. Prin urmare, Washingtonul a anunţat miercuri seara că a suspendat livrarea ajutorului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici