Sute de persoane au manifestat în faţa Congresului SUA

Sute de militanţi anticapitalişti au manifestat marţi în faţa Congresului american, la Washington, pentru a denunţa "corupţia" politică, în ziua reluării lucrărilor parlamentare. Zeci de poliţişti au asigurat ordinea în timpul mitingului.

501 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane au manifestat în faţa Congresului SUA

Sute de persoane au manifestat în faţa Congresului SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii veniţi de pe întreg teritoriul Statelor Unite, care intenţionau să organizeze "o zi de acţiune împotriva unei instituţii politice corupte", au ocupat toată ziua peluza udată de ploaie din faţa Capitoliului, unde îşi au sediul cele două Camere ale Congresului.

Câteva sute dintre protestatari au intrat după-amiază, fără incidente, în clădiri adiacente care găzduiesc birouri parlamentare, scandând în interiorul sau exteriorul acestora sloganul lor: "Noi suntem cei 99 la sută". Ei au încercat fără rezultat să se întâlnească cu membri ai Congresului.

Afişând pancarte pe care scria "Ieşiţi din turnul vostru de fildeş şi ascultaţi poporul", mici grupuri au defilat de asemenea pe "Mall", mare arteră din capitala americană dominată de clădirea Congresului.

Către seară, patru persoane au fost arestate şi inculpate, trei pentru că au depăşit cordonul de securitate instalat de poliţie la Congres, iar a patra pentru violenţă împotriva unui poliţist, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei Capitoliului.

"Sistemul este ilegitim. Aproape jumătate din populaţia americană nu participă la alegeri", afirma mişcarea Occupy Congress în apelul său la manifestaţii.

Mişcarea Occupy a împlinit marţi patru luni de existenţă, de la primele corturi instalate la New York.

Mişcarea Occupy, al cărei ultim bastion rezistă la Washington unde are două tabere, organizează în mod regulat mitinguri la nivel local, precum şi intervenţii punctuale cu ocazia campaniei pentru următoarele alegeri prezidenţiale americane.

În faţa Congresului, Kimberly Haas, o şomeră de profesie chimist din Hillsborough (New Jersey, nord-est), a denunţat congresmenii "care fac legi pentru ei, iar pe noi ne uită". Ea i-a acuzat pe democraţi, pe care i-a votat în urmă cu patru ani, că "s-au vândut celui care oferă mai mult".

Jalen Matney, din Orlando (Florida), a afirmat că "Barack Obama a fost o dezamăgire enormă. El a fost ales cu un program excelent, dar s-a dovedit o marionetă în mâinile capitalului".

Manifestanţii au cerut de asemenea închiderea centrului de detenţie de la Guantanamo, taxarea celor mai bogaţi şi egalitate pentru femei.

Manifestanţii au lansat o grenadă fumigenă asupra gardului Casei Albe

Manifestanţi care ar avea legătură cu mişcarea Occupy au lansat, marţi seara, o grenadă fumigenă asupra gardului Casei Albe, a anunţat un purtător de cuvânt al serviciilor secrete americane.

Poliţia nu a arestat nici o persoană din rândul militanţilor Occupy DC, care au mărşăluit spre sediul Executivului american înainte de a fi dispersaţi în calm.

Conform martorilor, circulaţia pe străzile învecinate fusese interzisă.

Preşedintele Barack Obama şi soţia sa Michelle nu se aflau la Casa Albă în momentul incidentului. Ei luau cina la un restaurant din apropiere, împreună cu mai mulţi prieteni, pentru a sărbători ziua de naştere a Primei Doamne.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici