Taifunul BOPHA s-a soldat cu aproape 500 de morţi şi sute de dispăruţi

Taifunul care a devastat sudul Filipinelor poate deveni unul dintre cele mai grave de pe arhipelag din ultimii ani, autorităţile anunţând joi aproximativ 500 de morţi şi 400 de dispăruţi, în timp ce 200.000 de persoane au rămas fără locuinţe.

172 afișări
Imaginea articolului Taifunul BOPHA s-a soldat cu aproape 500 de morţi şi sute de dispăruţi

Taifunul BOPHA s-a soldat cu aproape 500 de morţi şi sute de dispăruţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bopha, cel mai puternic taifun înregistrat în 2012 în Filipine, însoţit de rafale de vânt care depăşesc 200 de kilometri pe oră, a traversat în noaptea de luni spre marţi insula meridională Mindanao, inunând o fâşie de teren de 700 de kilometri lăţime.

Joi, echipajele de salvare au recuperat cel puţin 475 de cadavre: 258 pe coasta de est şi 191 în apropiere de localităţile New Bataan şi Monkayo, o regiune expusă alunecărilor de teren din cauza micilor mine de aur clandestine din munţi, a anunţat generalul care se ocupă de coordonarea echipajelor de salvare, Ariel Bernardo.

Biroul pentru Securitate Civilă de la Manila a precizat că 17 persoane au mai murit la Mindanao şi nouă pe alte insule.

Erinea Cantilla şi familia sa au mers în picioarele goale prin apă timp de două zile în căutarea hranei şi unui adăpost, după ce le-a fost distrusă casa şi ferma de banane şi cacao, în apropiere de New Bataan.

"Tot ce aveam s-a pierdut", a mărturisit ea pentru AFP.

Prioritatea Guvernului, joi, era de a căuta cele 377 de persoane date dispărute şi de a construi adăposturi temporare pentru cei 179.000 de locuitori lipsiţi de acoperiş, a anunţat şeful securităţii civile, Benito Ramos.

"Nu va fi limită de timp. Va lua timpul de care va fi nevoie", a declarat el pentru jurnalişti, care l-au întrebat cât timp vor dura căutările.

Unii supravieţuitori căutau joi dimineaţă sub dărâmăturile caselor lor pentru a încerca să recupereze ce se mai putea găsi. Alţii îi căutau pe apropiaţii dispăruţi, examinând corpurile neînsufleţite acoperite de noroi şi aliniate pe prelate.

"Într-o săptămână, sunt sigur că mirosul morţii va forţa supravieţuitorii să fugă din oraş", spune dezolat Francisco Macalipay, un militar participant la operaţiunile de salvare.

Sacii mortuari lipsesc cu desăvârşire. Astfel, din cauza umidităţii şi descompunerii cadavrelor, autorităţile, împiedicate mai ales de drumuri impracticabile şi poduri prăbuşite, se tem de apariţia unor epidemii.

Guvernul a cerut ajutor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), cu sediul în Elveţia, pentru construirea unor adăposturi provizorii destinate supravieţuitorilor, a anunţat ministrul pentru Asistenţă Socială şi Dezvoltare, Corazon Soliman.

Preşedinţia filipineză a trimis nave încărcate cu hrană şi echipamente de urgenţă pentru cele 150.000 de persoane de pe coasta de est a Insulei Mindanao, unde trei oraşe au rămas izolate de restul lumii.

Majoritatea victimelor taifunului care a afectat Mindanao sunt imigranţi foarte săraci, atraşi de oraşe ca New Bataan şi Monkayo, situate în zonele montane, pentru a lucra în micile mine de aur, lipiste de securitate.

Cele două oraşe înregistrează jumătate din numărul persoanelor care au murit în urma trecerii taifunului Bopha, potrivit Biroului pentru Securitate Civilă.

Guvernul a interzis să se construiască locuinţe în mai multe locuri din regiune, considerate foarte periculoase, dar autorităţile locale au continuat să emită licenţe pentru mine şi s-au arătat incapabile să pună capăt expansiunii comunităţilor, a deplâns secretarul pentru Mediu, Ramon Paje.

Arhipelagul Filipine este traversat de aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri în fiecare an, majoritatea în timpul sezonului ploios din perioada iunie-octombrie. Bopha este cel de-al 16-lea din acest an.

În 2011, 29 de taifunuri au provocat moartea a aproximativ 1.500 de persoane, între care aproximatv 1.200 la Mindanao în urma trecerii furtunii tropicale Washi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici