Talibanii au interzis accesul femeilor în parcurile din Kabul

Talibanii au interzis femeilor să viziteze parcurile din Kabul, excluzându-le şi din viaţa publică din Afganistan, scrie BBC.

722 afișări
Imaginea articolului Talibanii au interzis accesul femeilor în parcurile din Kabul

Talibanii au interzis accesul femeilor în parcurile din Kabul

Un purtător de cuvânt al Ministerului Moravurilor şi Virtuţii a declarat pentru BBC că celor care gestionează parcurile din capitală li s-a spus să nu mai permită accesul femeilor.

Grupul susţine că legile islamice nu au fost respectate în parcuri.

Drepturile şi libertăţile femeilor au fost sever restricţionate de când islamiştii militanţi au preluat puterea în august 2021.

În conformitate cu regulile talibane privind segregarea oamenilor în funcţie de sex, femeile au avut voie să viziteze parcurile în trei zile în fiecare săptămână - duminică, luni, marţi - iar bărbaţii în celelalte patru.

Acum, femeile nu vor avea voie nici dacă sunt însoţite de rude de sex masculin.

„Am făcut acest lucru pentru că în ultimele 15 luni, în ciuda eforturilor noastre, oamenii au mers în parc şi nu au respectat legile Sharia”, a declarat pentru BBC Mohammed Akif, purtător de cuvânt al Ministerului pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciilor, Mohammed Akif.

„Restricţia este pentru toate femeile, indiferent dacă sunt cu sau fără un mahram [escortă masculină]”.

Interdicţia pentru femei se extinde la parcurile de distracţii care au de obicei atracţii precum maşinuţele buşitoare sau roata mare, şi pe care familiile le vizitau împreună cu copiii lor.

Se pare că deocamdată restricţia este în vigoare doar în capitală, dar în trecut astfel de reguli au fost aplicate în cele din urmă în întreaga ţară.

O femeie pe care agenţia de presă Reuters a surprins-o la intrarea într-un parc din Kabul s-a arătat dezamăgită după ce a fost refuzată.

„Când o mamă vine cu copiii ei, trebuie să li se permită să intre în parc, pentru că aceşti copii nu au văzut nimic bun... trebuie să se joace şi să se distreze”, a declarat Masooma, care şi-a dat doar prenumele din motive de securitate.

În timpul regimului taliban, femeile din Afganistan au fost supuse unei serii de limitări ale libertăţilor lor.

Un număr de femei au fost bătute pentru că şi-au cerut drepturile.

Femeile nu au voie să facă călătorii pe distanţe mai lungi fără un însoţitor de sex masculin. Adolescentele încă nu s-au întors la şcoală în cea mai mare parte a ţării, în ciuda promisiunilor talibanilor de a le permite acest lucru.

În timp ce unele femei încă mai lucrează în sectoare precum sănătatea şi educaţia, celor mai multe li s-a spus să nu meargă la muncă după ce talibanii au revenit la putere. În luna mai, a fost adoptat un decret prin care se ordonă femeilor să poarte vălul islamic în public, deşi unele dintre ele încă pot fi văzute în zonele urbane nerespectând acest lucru.

Talibanii au promis că nu vor mai exista represiuni brutale împotriva femeilor, aşa cum s-a întâmplat în anii 1990, când au fost la putere.

Ei spun că acum respectă drepturile femeilor, în conformitate cu legea Sharia, şi nu sunt împotriva faptului că femeile sunt educate sau au un loc de muncă.

Dar diplomaţii occidentali le-au indicat talibanilor că reluarea finanţării pentru dezvoltare pentru o ţară aflată într-o criză economică profundă depinde de îmbunătăţirea tratamentului femeilor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici