Talibanii îi ameninţă pe participanţii la adunarea tribală pe tema acordului cu SUA

Talibanii afgani au avertizat luni că îi vor considera drept "ţinte" pe participanţii la Loya Jirga, marea adunare tradiţională a şefilor de triburi şi reprezentanţilor societăţii, dacă aceasta se va pronunţa în favoarea menţinerii prezenţei militare americane în Afganistan după 2014.

270 afișări
Imaginea articolului Talibanii îi ameninţă pe participanţii la adunarea tribală pe tema acordului cu SUA

Talibanii îi ameninţă pe participanţii la adunarea tribală pe tema acordului cu SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul marionetă al (preşedintelui) Hamid Karzai vrea să organizeze o Loya Jirga în zilele ce vin, la cererea americanilor, pentru a aproba un acord fără interes care va vinde ţara" intereselor străine, au declarat insurgenţii, citaţi într-un comunicat.

În cazul în care acordul dintre Washington şi Kabul va fi aprobat, talibanii "îi vor considera pe toţi participanţii (acestei adunări) drept trădători şi ţinte", au adăugat ei.

Loya Jirga, care se reuneşte doar în cazuri excepţionale, îşi va începe lucrările între 18 şi 21 noiembrie, cu scopul de a dezbate tratatul bilateral de securitate negociat de mai multe luni de Washington şi Kabul.

Acest tratat prevede să stabilească termenii prezenţei americane în Afganistan după încheierea misiunii de luptă a NATO, la sfârşitul anului 2014, precum şi numărul bazelor şi statutul militarilor care vor rămâne la faţa locului.

În octombrie, la sfârşitul unor negocieri îndelungate, la Kabul, preşedintele Karzai şi secretarul de Stat american John Kerry au anunţat că au ajuns la un acord parţial.

Câteva ore mai târziu, mollahul Omar, liderul talibanilor afgani, a avertizat să semnarea acestui tratat va avea "consecinţe grave".

În cazul în care va fi semnat, acest acord va permite forţelor afgane să conteze pe un sprijin american, în special aerian, după retragerea celor 87.000 de militari NATO până la sfârşitul anului 2014.

În Irak, Statele Unite au dorit să menţină un contingent până la sfârşitul anului 2011, însă au fost nevoite să-şi retragă trupele, din cauza faptului că Bagdadul a refuzat să le acorde imunitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici