Talibanii pakistanezi neagă orice implicare în exploziile de la Boston

Talibanii pakistanezi, implicaţi în atentatul eşuat cu maşină-capcană din Times Square, în mai 2010, au negat marţi orice implicare în cele două explozii sângeroase care au avut loc luni în timpul maratonului de la Boston.

154 afișări
Imaginea articolului Talibanii pakistanezi neagă orice implicare în exploziile de la Boston

Talibanii pakistanezi neagă orice implicare în exploziile de la Boston (Imagine: AFP / Mediafax/Foto)

"Suntem în favoarea unor atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor săi, dar nu suntem implicaţi în acest atac", a declarat pentru AFP Ehsanullah Ehsan, un purtător de cuvânt al Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), mişcarea talibanilor pakistanezi.

Această grupare, apropiată de Al-Qaida şi stabilită în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, în apropiere de frontiera afgană, a multiplicat în ultimii zece ani atentatele împotriva forţelor de ordine locale, minorităţii şiite, intereselor străine şi unor partide laice.

Într-o înregistrare video atribuită TTP, gruparea islamistă a revendicat, în mai 2010, tentativa de atac din Times Square, la New York. Ulterior, un purtător de cuvânt al TTP a negat orice implicare.

Faisal Shahzad, un american de origine pakistaneză şi autor al acestui atentat eşuat, a afirmat că a petrecut 40 de zile, în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, cu talibanii pakistanezi, iar timp de cinci zile au fabricat bombe. El a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Preşedintele american Barack Obama a declarat luni seara că serviciile sale nu ştiu încă cine se află la orginea celor două explozii din timpul maratonului de la Boston sau care este cauza lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici