Tatăl presupusului lider al celulei care plănuia atentate în Belgia se declară "ruşinat" de fiul său

Tatăl lui Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocană, în vârstă de 27 de ani, considerat "creierul" celulei care pregătea atentate în Belgia, a declarat că este "ruşinat", într-un interviu acordat marţi ziarului La Dernière Heure.

114 afișări
Imaginea articolului Tatăl presupusului lider al celulei care plănuia atentate în Belgia se declară "ruşinat" de fiul său

Tatăl presupusului lider al celulei care plănuia atentate în Belgia se declară "ruşinat" de fiul său (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Abdelhamid a aruncat ruşinea asupra familiei sale. Vieţile noastre sunt distruse", declară el. "De ce, în numele lui Allah, ar vrea să ucidă belgieni nevinovaţi? Familia noastră datorează totul acestei ţări", a adăugat Omar Abaaoud, a cărui familie a venit în Belgia în urmă cu 40 de ani.

"Aveam o viaţă frumoasă, da, chiar o viaţă fantastică, aici. Abdelhamid nu era un copil dificil şi devenise un bun comerciant. Dar, brusc, a plecat în Siria. M-am întrebat zilnic de ce s-a radicalizat atât de mult. Nu am un răspuns", adaugă bărbatul, tatăl a şase copii, care trăieşte în Molenbeek-Saint-Jean, un cartier popular din Bruxelles.

Potrivit presei belgiene, telefonul lui Abdelhamid Abaaoud, care a luptat în rândul grupării Statul Islamic (SI) în Siria, a fost localizat în Grecia, de unde comunica, prin intermediul fratelui unuia dintre ei, cu cei doi jihadişti ucişi în asaltul dat de poliţie la ascunzătoarea acestora de la Verviers, în estul Belgiei.

El apare într-o înregistrare video în care SI se laudă că va comite atrocităţi. Tânărul vorbea către cameră în timp ce conducea un vehicul care târa cadavre mutilate către o groapă comună.

În 2014, el l-a convins pe fratele său mai tânăr, Younes, la acea vreme în vârstă de 13 ani, să i se alăture în Siria. "A fost înrolat de către Abdelhamid. Nu-i voi ierta niciodată acest lucru lui Abdelhamid", a declarat tatăl celor doi tineri pentru cotidianul din capitala belgiană.

"Dacă-l mai consider în continuare pe Abdelhamid fiul meu? Este o întrebare foarte dificilă. Poate că răspunsul sună aşa: nu vreau să-l mai văd niciodată. Dar doresc, în schimb, să facă în aşa fel încât Younes să revină teafăr în Belgia", a spus el.

O razie efectuată sâmbătă la Atena nu a permis arestarea lui Abdelhamid Abaaoud. Un algerian în vârstă de 33 de ani, arestat în capitala elenă, suspectat că are o legătură cu celula jihadistă destructurată, urma să fie extrădat marţi seara sau miercuri în Belgia, potrivit unei surse judiciare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici