Teheranul anunţă că marile puteri doresc aplicarea "cu seriozitate" a acordului în dosarul nuclear

Marile puteri au asigurat Iranul de voinţa lor de punere în aplicare cu "seriozitate" a prevederilor acordului în domeniul nuclear încheiat cu Teheranul la sfârşitul lui noiembrie, scrie joi presa iraniană citându-l pe şeful diplomaţiei Mohammad Javad Zarif.

73 afișări
Imaginea articolului Teheranul anunţă că marile puteri doresc aplicarea "cu seriozitate" a acordului în dosarul nuclear

Mohammad Javad Zarif (Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Zarif a purtat o convorbire telefonică, miercuri seara, cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton, care a reprezentat marile puteri în cursul negocierilor la Geneva.

Iranul şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) au încheiat pe 24 noiembrie un acord pe o perioadă de şase luni care limitează activităţile nucleare ale Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor occidentale.

"Doamna Ashton m-a sunat pentru a ne asigura din nou că (Grupul) 5+1 tratează cu seriozitate punerea în aplicare a angajamentelor sale şi şi-a exprimat speranţa unor progrese" către un acord global, aşteptat în termen de un an, a declarat Zarif, citat de agenţia oficială Irna.

Cele două părţi urmează să se întâlnească luni şi marţi la Viena pentru a discuta despre detaliile mecanismului de punere în aplicare a acordului, care urmează să permită Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să efectueze vizite în mod regulat în anumite instalaţii nucleare.

Reprezentantul iranian la Agenţia ONU, Reza Najafi, a declarat că limitarea activităţilor nucleare va începe la începutul lui ianuarie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici