Tensiuni între avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn şi procuror

Tensiunile au crescut între procuror şi avocaţii fostului director al FMI Dominique Strauss-Kahn după scurgerile de informaţii din ultimele zile, aceştia din urmă afirmând că au suficiente elemente pentru a combate dosarul acuzării.

2258 afișări
Imaginea articolului Tensiuni între avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn şi procuror

Tensiuni între avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn şi procuror (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o scrisoare adresată procurorului din New York, Cyrus Vance, avocaţii William Taylor şi Benjamin Brafman denunţă scurgerile de informaţii în presă de care se fac vinovaţi, în opinia lor, membrii serviciilor de poliţie şi care le prejudiciază clientul.

"Dacă am vrea în mod ilegal să alimentăm apetitul mass-media, am putea încă de pe acum să dezvăluim informaţii importante, care, în opinia noastră, ar zdruncina serios dosarul acuzării, precum şi credibilitatea reclamantei în acest caz", scriu avocaţii, fără să precizeze natura acestor informaţii.

Această scrisoare intensifică tensiunea din jurul acestui caz, cu zece zile înaintea audierii din 6 iunie, când Dominique Strauss-Kahn urmează să pledeze vinovat sau nevinovat. În primul caz nu va exista niciun proces, iar fostul ministru francez va negocia cu judecătorul numărul anilor de închisoare pe care îi va avea de ispăşit. În cel de-al doilea caz, cel mai probabil potrivit avocaţilor săi, va avea loc un proces în câteva luni.

Avocaţii au atras un răspuns imediat din partea biroului procurorului, care s-a declarat "tulburat" de afirmaţiile care evocă elemente susceptibile să "zdruncine serios" dosarul acuzării.

"Nu suntem la curent cu astfel de informaţii (...) dacă vreţi să anchetăm orice în acest caz, vom fi bucuroşi să o facem", scrie adjuncta procurorului, Joan Illuzzi-Orbon.

Brafman şi Taylor subliniază că scurgerile de informaţii din cadrul serviciilor de poliţie "au fost livrate publicului în mod imprudent şi ar putea influenţa potenţialii juraţi care sunt bombardaţi zilnic cu aceste informaţii".

Scrisoarea îi cere lui Cyrus Vance "să facă în aşa fel încât aceste scurgeri să înceteze imediat", iar avocaţii subliniază că aşteaptă să îi ceară acest lucru oficial judecătorului Michael Obus la 6 iunie.

În răspunsul său, Illuzzi-Orbon susţine că biroul procurorului este la fel de interesat ca avocaţii de "scurgerile de informaţii evocate" în scrisoare. "Împărtăşim convingerea dumneavoastră că acest caz trebuie judecat pe baza probelor care vor fi aduse în faţa unui tribunal şi nu a speculaţiilor sau articolelor prezentate de presă", continuă ea.

Documentul, a cărui copie a fost adresată judecătorului, menţionează în special un articol din New York Times care citează o sursă "informată în legătură cu dosarul" şi povesteşte în detaliu ce s-ar fi petrecut în apartamentul de la hotelul Sofitel ocupat de Dominique Strauss-Kahn la 14 mai.

Scrisoarea evocă, de asemenea, alte scurgeri de informaţii care menţionează rezultate ale analizelor ADN efectuate asupra lui Dominique Strauss-Kahn, a presupusei victime şi în camera de hotel.

"Putem cita circa zece alte articole apărute în ultimele zile, în care surse din cadrul poliţiei au furnizat informaţii care îi aduc prejudicii lui Strauss-Kahn", conchide scrisoarea avocaţilor.

Dominique Strauss-Kahn se află, de miercuri seara, într-o casă luxoasă de 600 de metri pătraţi din cartierul Tribeca, la sud de Manhattan.

Doi poliţişti se aflau joi în faţa porţii acestei vile cu patru camere, jacuzzi, sală de cinema, echipamente de sport şi terasă, potrivit unui site de imobiliare.

Potrivit presei newyorkeze, chiria plătită de Strauss-Kahn ar fi de 50.000 de dolari pe lună.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici