TEPCO va evacua în curând combustibilul din bazinul numărul 4 al centralei de la Fukushima - FOTO

Compania care administrează centrala avariată de la Fukushima va începe în curând să evacueze combustibilul din bazinul numărul 4, o sarcină crucială care constituie primul mare pas în vederea desfiinţării şi ale cărei pregătiri au fost arătate presei joi, pentru prima dată.

88 afișări
Imaginea articolului TEPCO va evacua în curând combustibilul din bazinul numărul 4 al centralei de la Fukushima - FOTO

TEPCO va evacua în curând combustibilul din bazinul numărul 4 al centralei de la Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia din centrală este în continuare dificilă, însă noi avansăm într-un ritm bun în vederea desfiinţării", a declarat cu această ocazie un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power (TEPCO).

Compania prevede să înceapă în această lună extragerea a 1.533 de ansambluri de combustibil uzat scufundate în bazinul de dezactivare a Reactorului numărul 4, după un nou exerciţiu care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

"Nu cred că ar trebui să ne grăbim să evacuăm combustibilul. Vom începe atunci când vom fi pregătiţi", a subliniat, totuşi, directorul centralei, Akira Ono.

Încă nu s-a stabilit o dată pentru lansarea acestei operaţiuni delicate.

"Nu este pentru prima dată când facem o astfel de operaţiune. În toate centralele, angajaţii evacuează combustibilul din bazine de dezactivare. Diferenţa este că trebuie să fim prudenţi", din cauza radioactivităţii din jur, a adăugat Ono, pentru care "operaţiunea în sine nu este periculoasă".

TEPCO a pregătit deja terenul, îndepărtând deşeurile căzute în bazin în momentul unei explozii de hidrogen, care a distrus acoperişul şi un perete al clădirii.

Nu se mai văd deşeuri în apă, a constatat un jurnalist al AFP.

"Este posibil, totuşi, să fi rămas bucăţi mici", a precizat directorul, ceea ce va constitui, dacă va fi cazul, o dificultate în plus, însă TEPCO afirmă că s-a pregătit în acest sens.

Pe de altă parte, Ono a anunţat că cele trei unităţi de decontaminare a apei radioactive ar urma să fie operaţionale în această lună. Pentru moment, dispozitivul, numit ALPS, nu funcţionează decât parţial, după o serie de probleme care ar fi în curs de rezolvare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici