The Economist: Încăpăţânarea lui Adrian Severin, tipică pentru politica românească

Încăpăţânarea lui Adrian Severin, care refuză să demisioneze din postul de eurodeputat în urma unui scandal de corupţie, este tipică pentru politica românească, unde presa adoră să atace politicienii corupţi, dar numai rar cu vreun rezultat, comentează joi blogul publicaţiei britanice The Economist.

33 afișări
Imaginea articolului The Economist: Încăpăţânarea lui Adrian Severin, tipică pentru politica românească

The Economist: Încăpăţânarea lui Adrian Severin, tipică pentru politica românească (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Marele subiect în România este soarta lui Adrian Severin, fost ministru de Externe şi membru al Parlamentului European. Severin este hăituit de presa de la Bucureşti pentru a demisiona din Parlamentul European, pentru că ar fi luat mită de la jurnalişti ai unui cotidian britanic care pretindeau că sunt lobby-işti. Alţi doi eurodeputaţi implicaţi în acest caz au demisionat din Parlament. Severin a fost huiduit în Parlament. Dar refuză să se clintească", scrie The Economist.

Severin a fost eurodeputat încă de când România a aderat la Uniunea Europeană, în 2007. Până săptămâna aceasta, a fost vicepreşedintele grupului socialist din PE. Dar luni, la o zi după izbucnirea scandalului, Severin a fost forţat să renunţe la această poziţie, iar Martin Schulz, liderul socialiştilor, i-a spus să demisioneze din PE imediat. În România, propriul său partid ameninţă să-l excludă dacă "nu face pasul decent".

Dar Severin spune că nu a făcut nimic "ilegal sau contrar oricărui comportament normal" şi că "avem dreptul ... să lucrăm în calitate de consultanţi politici, singura cerinţă fiind să nu dăm informaţii confidenţiale", potrivit blogului The Economist.

"O asemenea încăpăţânare este tipică în politica românească, unde presa adoră să atace politicienii corupţi, dar rar cu vreun rezultat. Demisii pentru acuzaţii de corupţie sunt practic necunoscute în România, iar scandalurile referitoare la mită sunt atât de comune că rar ajung în ştirile internaţionale", conchide publicaţia britanică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici