Timoşenko promite manifestaţii dacă alegerile de duminică vor fi fraudate

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a promis joi că va organiza manifestaţii masive în cazul unor fraude electorale pregătite, în opinia sa, de rivalul său, Viktor Ianukovici, favorit în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc duminică.

10 afișări
Imaginea articolului Timoşenko promite manifestaţii dacă alegerile de duminică vor fi fraudate

Timoşenko promite manifestaţii dacă alegerile de duminică vor fi fraudate (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Dacă Ianukovici vrea falsificarea (alegerilor), suntem capabili să îi opunem o rezistenţă pe care nu a văzut-o niciodată, nici chiar în 2004", a declarat ea, referindu-se la revolta populară din urmă cu cinci ani, denumită "revoluţia portocalie", care a condus la invalidarea "victoriei" lui Ianukovici în alegerile prezidenţiale din 2004, ca urmare a fraudelor.

Dacă "nu vom putea păstra exprimarea onestă a voinţei oamenilor şi un rezultat onest, le vom cere fără îndoială acestora să iasă în stradă", a adăugat ea.

"Vă cer să nu îi permiteţi lui Ianukovici să încalce democraţia noastră, alegerile noastre şi ţara noastră", a subliniat Timoşenko.

Ea a criticat dur amendamente la legea electorală adoptate cu o zi în înainte de Parlament şi care permit comisiilor electorale locale, constituite prin paritate din reprezentanţi ai celor doi candidaţi înscrişi în cursă, să lucreze în lipsa cvorumului. Acesta prevede în prezent prezenţa a cel puţin două treimi dintre membri.

Documentul trebuie însă să fie promulgat de preşedintele în exerciţiu pentru a intra în vigoare.

"Semnătura preşedintelui pe această lege va pronunţa sentinţa la moarte a democraţiei din Ucraina şi a alegerilor corecte", a apreciat premierul.

Partidul Regiunilor al lui Ianukovici a respins acuzaţiile "isterice" ale premierului. "Ameninţările Iuliei Timoşenko (...) nu fac decât să acopere înţelegerea (viitoarei) sale înfrângeri" electorale, a precizat formaţiunea într-un comunicat.

Legea electorală actuală necesită prezenţa a cel puţin două treimi dintre membrii comisiei pentru ca aceasta să poată funcţiona, ceea ce "permite fiecărei părţi să determine eşecul scrutinului în absenţa cvorumului", argumentează partidul.

"Singurul obiectiv" al amendamentelor este de a "proteja democraţia şi drepturile cetăţenilor", adică să facă astfel încât comisia electorală din fiecare birou de vot să poată funcţiona cu un număr de membri puţin ridicat, cum ar putea fi cazul în unele regiuni, a subliniat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici