Tiraspolul este îngrijorat de numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa

Liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat pentru postul rus de televiziune Russia 24 că numirea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii ucrainene Odesa este privită cu îngrijorare în Transnistria, relatează site-ul Unimedia.info.

752 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul este îngrijorat de numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa

Tiraspolul este îngrijorat de numirea lui Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Numirea în această funcţie a domnului Saakaşvili este o chestiune suverană a Ucrainei, dar această noutate a fost primită cu o oarecare îngrijorare. Societatea face paralele cu situaţia din Osetia de Sud din anul 2008 şi vom monitoriza acţiunile acestui oficial", a afirmat Şevciuk.

Liderul de la Tiraspol a respins acuzaţiile lui Saakaşvili potrivit cărora toată contrabanda din regiunea Odesa s-ar face prin Transnistria, aducând drept argument rapoartele Misiunii EUBAM (Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în R. Moldova şi Ucraina).

Referindu-se la contingentul militar din regiunea transnistreană, Şevciuk a menţionat că raioanele din stânga Nistrului sunt preponderent agrare şi a dat asigurări că militarii ruşi vor avea la dispoziţie tot ce le trebuie, după ce Ucraina a anulat un acord cu Moscova care le permitea ruşilor să transporte provizii şi personal militar spre Transnistria.

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, un reformator şi un inamic declarat al lui Vladimir Putin, a devenit sâmbătă guvernatorul regiunii strategice ucrainene Odesa, căreia îi va apăra "suveranitatea" şi în care va lupta împotriva corupţiei. Ruşii au denunţat imediat, cu virulenţă, nominalizarea lui Saakaşvili, care în 2008 a pierdut în faţa Rusiei un război fulger pentru controlul asupra teritoriului separatist prorus Osetia de Sud, a cărui "independenţă" a fost recunoscută ulterior de Moscova, la fel ca şi cea a republicii georgiene proruse Abhazia.

Oraşul Odesa - cu un milion de locutori şi principalul port ucrainean, situat în apropiere de Transnistria, regiunea separatistă din republica Moldova în care sunt staţionate trupe ruseşti - este râvnit de preşedintele rus Vladimir Putin, care l-a citat în urmă cu un an ca făcând parte din proiectul Novorossia (Noua Rusie) pe care ar vrea să-l vadă prinzând viaţă.

Un oraş rusofon, Odesa a reuşit să reziste puseurilor separatiste care au condus în regiunile rebele din est la un conflict armat care s-a soldat, din aprilie 2014 până în prezent, cu aproape 6.300 de morţi, dar situaţia în oraş rămâne foarte tensionată. O serie de explozii "misterioase" care au vizat organizaţii proucrainene au răsunat în ultimele luni în localitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici