Tiruri de artilerie la Doneţk, în pofida armistiţiului

Tiruri de artilerie s-au auzit în noaptea de miercuri spre joi la Doneţk, în pofida armistiţiului semnat vineri de autorităţile ucrainene şi rebelii separatişti proruşi.

588 afișări
Imaginea articolului Tiruri de artilerie la Doneţk, în pofida armistiţiului

Tiruri de artilerie la Doneţk, în pofida armistiţiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jurnaliştii AFP de la Doneţk au auzit două serii de tiruri în jurul orelor 03.00 şi 05.00 (03.00 şi 05.00, ora României), provenind din zona aeroportului, controlat de trupele ucrainene şi teatrul confruntărilor în ultimele luni.

"Aeroportul a fost ţinta tirurilor cu mortieră", a declarat un purtător de cuvânt militar ucrainean, Oleksîi Dmitraşkivski.

Conform Primăriei din Doneţk, "noaptea a fost agitată şi au fost auzite salve în oraş".

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a afirmat miercuri că situaţia în estul Ucrainei s-a "schimbat radical" de la intrarea în vigoare, vineri, a armistiţiului cu separatiştii proruşi. "Situaţia pe front s-a schimbat radical. Înainte de anunţarea armistiţiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieţi de eroi", a declarat şeful statului.

Dar "Ucraina nu a făcut nicio concesie asupra integrităţii sale teritoriale", iar estul ţării va rămâne "parte a Ucrainei", a subliniat el.

Kievul şi separatiştii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede în primul rând o încetare a focului, respectat în general, în pofida acuzaţiilor reciproce de încălcare. Dacă persistă, armistiţiul riscă să confirme pierderea controlului de către Kiev a teritoriilor aflate în prezent sub controlul rebelilor proruşi din estul ţării.

Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a încetării focului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici