Trei australieni au contractat bacteria rezistentă la antibiotice

Trei australieni, care au călătorit în India, au contractat o bacterie rezistentă la aproape toate tipurile de antibiotice, generând temeri privind o propagare mondială a acesteia după ce a afectat câteva zeci de britanici, a declarat vineri un expert.

87 afișări
Imaginea articolului Trei australieni au contractat bacteria rezistentă la antibiotice

Trei australieni au contractat bacteria rezistentă la antibiotice (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit profesorului Peter Collignon, şeful serviciului de boli infecţioase de la Spitalul din Canberra, aceste persoane - dintre care una a suferit o intervenţie chirurgicală estetică la Mumbai - nu reprezintă decât "partea văzută a aisbergului".

"Probabil sunt mai mulţi, pentru că este foarte dificil de reperat această bacterie deosebită, dacă nu există material sofisticat", a declarat el.

Această enterobacterie, producătoarea unei enzime denumite "New Delhi metalo-beta-lactamază" (NDM-1), a fost identificată pentru prima dată în 2009 de Timothy Walsh (de la Universitatea Cardiff, din Marea Britanie), la un pacient suedez care fusese spitalizat în India.

Dar, potrivit unui studiu publicat în această săptămână de revista britanică The Lancet Infectious Diseases, cercetătorii au izolat bacteria la 37 de pacienţi din Marea Britanie, dintre care unii au călătorit în India sau Pakistan, pentru o intervenţie chirurgicală estetică.

NDM-1 rezistă la aproape toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapeneme, folosite în general în urgenţe şi în tratarea infecţiilor multirezistente.

Profesorul Collignon a declarat că a tratat unul dintre cei trei australieni infectaţi la Canberra, în timp ce alţi doi se află în statele New South Wales şi Queensland.

"Am găsit un germen rezistent şi netratatabil în urină şi, din fericire, nu le provoacă prea multe probleme. Dar propagarea acestei infecţii este o îngrijorare reală", a declarat el.

Medicul a precizat, de asemenea, că unul dintre cei trei pacienţi a contractat bacteria după ce a dezvoltat complicaţii în urma unei intervenţii chirurgicale estetice, în timp ce alţi doi au contractat-o în circumstanţe necunoscute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici