Trei bărbaţi, găsiţi vinovaţi de tentativă de atentat asupra unor zboruri transatlantice

Trei bărbaţi au fost găsiţi vinovaţi, luni, de un tribunal londonez, de plănuirea unor atentate, în 2006, împotriva unor avioane transatlantice, cu ajutorul explozibilelor lichide.

58 afișări
Imaginea articolului Trei bărbaţi, găsiţi vinovaţi de tentativă de atentat asupra unor zboruri transatlantice

Trei bărbaţi, găsiţi vinovaţi de tentativă de atentat asupra unor zboruri transatlantice (Imagine: bbc.co.uk)

Cei trei bărbaţi, Abdulla Ahmed Ali, în vârstă de 28 de ani, considerat liderul grupului, Tanvir Hussain, în vârstă de 28 ani, şi Assad Sarwar, în vârstă de 29 de ani, au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal din Woolwich, în sud-estul Londrei, pentru participarea la un complot, în vederea aruncării în aer a unor avioane aflate în zbor, care ar fi putut provoca moartea a mii de persoane.

Potrivit procurorului, ei intenţionau să provoace o "serie de explozii coordonate", la bordul mai multor avioane transatlantice, cu bombe artizanale concepute folosind explozibile lichide ce trebuiau amestecate la bordul aparatelor de zbor.

Ibrahim Savant, în vârstă de 28 de ani, Arafat Waheed Khan, de 27 de ani, şi Waheed Zaman, de 24 de ani, au fost găsiţi nevinovaţi de către tribunal.

Juriul nu a putut să ajungă la un acord asupra unui verdict privind rolul lui Umar Islam, în vârstă de 31 de ani, în acest complot, chiar dacă el a fost condamnat pentru complot în vederea comiterii de crime.

Un al optulea bărbat, Donald Stewart-Whyte, în vârstă de 23 de ani, a fost găsit nevinovat de complotul ce a vizat avioane transatlantice, precum şi de complotul în vederea comiterii de crime.

Acesta este al doilea proces, pentru că juriul nu a putut ajunge la un acord în privinţa unui verdict pentru patru dintre acuzaţi, în timpul unei prime proceduri.

Potrivit acuzării, cei opt musulmani fundamentalişti care plănuiau să provoace decesul unor persoane la "o scară aproape inimaginabilă", erau ghidaţi din străinătate, pentru a îmbarca explozibile la bordul a cel puţin şapte zboruri cu destinaţia Statele Unite şi Canada, la plecarea de pe aeroportul londonez Heathrow.

Bărbaţii intenţionau să injecteze explozibile lichide prin fundul sticlei de plastic de băutură energizantă, cu scopul de a trece de controalele de securitate care nu vizau, la acea vreme, şi lichidele. Odată ajunşi la bordul aparatelor de zbor, ei ar fi putut confecţiona bombe, care urmau să fie detonate în zbor.

Descoperirea complotului a dus la o intensificare a măsurilor de securitate asupra avioanelor de linie, în special prin interdicţia ca pasagerii să transporte sticle cu produse lichide în bagajele lor de mână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici