Ucraina a făcut primul pas către alegeri legislative anticipate

Două partide ucrainene, Udar (centru-dreapta) al fostului campion la box Vitali Kliciko, şi Svoboda (dreapta naţionalistă) al lui Oleg Tiagnibok, au anunţat joi că se retrag din coaliţia aflată la putere, deschizând astfel calea către alegeri legislative anticipate în această toamnă.

187 afișări
Imaginea articolului Ucraina a făcut primul pas către alegeri legislative anticipate

Ucraina a făcut primul pas către alegeri legislative anticipate (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele Petro Poroşenko şi-a exprimat în mod public dorinţa organizării unui scrutin anticipat, care ar urma să-i permită să formeze o majoritate solidă, în baza succesului pe care l-a obţinut în alegerile prezidenţiale (55% din sufragii).

Dar pentru ca să poată dizolva Parlamentul şi convoca alegeri legislative anticipate, este necesar ca Legislativul unicameral să constate că actuala coaliţie de guvernare a încetat să mai existe de 30 de zile şi că nu s-a putut constitui una nouă.

Atunci când aceste condiţii vor fi îndeplinite, preşedintele poate să anunţe alegeri legislative peste două luni.

Udar (Lovitură) şi Svoboda (Libertate) susţin acest proiect, însă a treia şi cea mai importantă formaţiune a actualei coaliţii, partidul Batkivşcina (Patrie, dreapta populistă) al Iuliei Timoşenko, i se opune.

În alegerile prezidenţiale, Timoşenko a obţinut 12% din voturile exprimate. Unul dintre "locotenenţii" ei, Oleksandr Turcinov, este preşedintele Parlamentului şi a asigurat interimatul la şefia statului după demiterea lui Viktor Ianukovici din funcţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici