Ucraina ar vrea ca reuniunea din Jeddah să remodeleze arhitectura internaţională /Rusia nu participă

Administraţia Volodimir Zelenski speră că reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor politice de oprire a conflictului din Ucraina, va contribui la reconfigurarea arhitecturii politice internaţionale, deşi negocierile riscă să nu fie relevante din cauza absenţei Rusiei.

954 afișări
Imaginea articolului Ucraina ar vrea ca reuniunea din Jeddah să remodeleze arhitectura internaţională /Rusia nu participă

Ucraina ar vrea ca reuniunea din Jeddah să remodeleze arhitectura internaţională /Rusia nu participă

Vor fi create premisele pentru o nouă arhitectură politică mondială, a afirmat Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, citat de site-ul Tagesschau.de.

"O importanţă specială o are colaborarea cu naţiunile din Sudul Global, pe care Rusia încearcă să le manipuleze", a declarat, la rândul său, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"Mă aştept ca discuţiile să fie dificile, dar noi ne bazăm pe adevăr (...)", a explicat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, citat de agenţia Reuters. Iermak este şeful delegaţiei ucrainene la reuniunea din oraşul saudit Jeddah, la care participă oficiali din aproximativ 40 de state. Rusia nu este invitată la reuniune, ceea ce va genera probleme privind posibilitatea soluţionării conflictului din Ucraina, izbucnit prin invazia militară rusă.

Kievul speră că va obţine sprijinul naţiunilor din Sudul Global - India, Brazilia şi Africa de Sud - care au adoptat poziţii neutre faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

Arabia Saudită a anunţat, vineri, că reuniunea internaţională de la Jeddah se va concentra pe analizarea opţiunilor "politice şi diplomatice" de oprire a conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina. "Obiectivul reuniunii este găsirea unui parcurs politic de oprire a războiului din Ucraina. Vor participa consilieri pentru securitate naţională din diverse naţiuni", a comunicat Ministerul de Externe de la Riyad.

Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Egipt, Indonezia, Chile, precum şi Uniunea Europeană au trimis reprezentanţi la reuniunea din Arabia Saudită. Germania va fi reprezentată de Jens Plötner, consilierul pentru Afaceri Externe al cancelarului Olaf Scholz, şi de Tjorven Bellmann, director pentru Afaceri Politice în cadrul Ministerului de Externe. Li Hui, emisarul special al Chinei responsabil de Afaceri Euroasiatice, va fi prezent la reuniune, a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing.

Rusia nu a trimis niciun reprezentant la reuniune, dar a anunţat că va urmări atent rezultatele evenimentului. Faptul că Rusia nu participă la reuniune riscă să afecte semnificativ relevanţa rezultatelor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declara, miercuri, că ar vrea organizarea unui summit pentru pace în toamnă, precizând că reuniunea din Arabia Saudită este un pas în această direcţie. "Treptat, Formula de Pace prezentată de Ucraina începe să obţină susţinerea majorităţii ţărilor la nivel mondial. (...) Depunem eforturi pentru organizarea unui summit global pentru pace în această toamnă", a afirmat Zelenski. Administraţia de la Kiev a prezentat în ultimele luni o serie de condiţii privind eventuala iniţiere a negocierilor de pace cu Rusia. Printre condiţiile esenţiale se numără restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea în totalitate a trupelor ruse. Kievul vrea constituirea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forţelor militare ruse, garantarea securităţii centralelor nucleare şi garanţii de securitate suplimentare în spaţiul euro-atlantic.

La rândul său, Rusia susţine că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Kievului să recunoască "noile realităţi teritoriale", o referire la teritoriile ocupate de forţele militare ruse.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că va continua eforturile pentru identificarea unei soluţii de pace în Ucraina, subliniind însă că nici omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, nici cel rus, Vladimir Putin, nu par a fi pregătiţi pentru negocieri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici