Ucraina: Parlamentul a RESPINS moţiunea de neîncredere împotriva Guvernului

Parlamentul ucrainean a respins, marţi, moţiunea de neîncredere împotriva Guvernului lui Mikola Azarov, pe care opoziţia îl consideră responsabil de eşecul apropierii de UE şi de reprimarea manifestanţilor proeuropeni.

345 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Parlamentul a RESPINS moţiunea de neîncredere împotriva Guvernului

Mikola Azarov (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Doar 186 de deputaţi au susţinut textul, propus de trei grupuri ale opoziţiei, în timp ce, pentru a fi aprobată, moţiunea avea nevoie de 226 de voturi. Partidul Regiunilor, aflat la putere în Ucraina, nu a participat la vot.

"Noi nu vom susţine această moţiune. Este o decizie absurdă care duce la impas", a declarat, înainte de vot, deputatul Volodimir Oliinik, din cadrul Partidului Regiunilor.

"Aveţi nevoie de dezordine, iar Ucraina nu are nevoie de voi. Ucraina are nevoie de stabilitate", a continuat deputatul, adresându-se opoziţiei.

Exprimându-se în faţa deputaţilor înainte de vot, Azarov şi-a cerut scuze pentru violenţele comise de poliţişti împotriva manifestanţilor, sâmbătă, la Kiev, soldate cu zeci de răniţi.

"În numele Guvernului, aş vrea să vă cer scuze pentru acţiunile forţelor de ordine. Preşedintele şi Guvenul regretă profund", a spus el.

"Voi trage concluzii ferme şi vor exista remanieri în cadrul Guvernului", a adăugat el.

Cu toate acestea, Azarov i-a avertizat pe manifestanţii care blochează de luni sediul Guvernului.

"Îi îndemn pe toţi cei care au luat decizia nelegitimă de a bloca Guvernul să se oprească. Încălcaţi astfel Codul Penal şi veţi fi traşi la răspundere", a subliniat el.

Pe de altă parte, el a oferit asigurări că Ucraina va continua pe calea integrării europene şi că o delegaţie guvernamentală va efectua o vizită la Bruxelles săptămâna viitoare.

Intervenţia lui Azarov, în rusă, a fost însoţită de strigăte dezaprobatoare ale deputaţilor din cadrul opoziţiei.

"Acest Guvern este responsabil de baterea unor copii în Piaţa Independenţei. Ruşine! El este responsabil pentru că a vândut Ucraina Rusiei şi pentru că a frânt speranţa integrării europene. Ruşine!", a declarat înainte de vot Arseni Iaţeniuk, un aliat al fostului premier încarcerat Iulia Timoşenko.

"Guvernul minte. Oamenii s-au săturat să asculte promisiuni", a declarat de la tribună Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei.

El a calificat drept "înaltă trădare" decizia Guvernului de a suspenda Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici