Ucraina se apropie de UE: A semnat partea politică a Tratatului de Asociere cu Uniunea

Ucraina se apropie vineri de UE semnând partea politică a unui Acord de Asociere la summitul european de la Bruxelles, pe fondul unei escaladări a tensiunilor între Moscova şi Occident, pe tema Crimeei.

1209 afișări
Imaginea articolului Ucraina se apropie de UE: A semnat partea politică a Tratatului de Asociere cu Uniunea

Ucraina se apropie de UE: Semnează partea politică a Tratatului de Asociere cu Uniunea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Europenii vor marca astfel o susţinere puternică pentru Ucraina, care va fi reprezentată la Bruxelles de premierul Arseni Iaţeniuk.

Această semnare are loc în timp ce tonul s-a înăsprit faţă de Rusia, care a replicat cu măsuri similare la sancţiunile americane şi europene.

Statele Unite au ţintit sus, vizând colaboratori apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, între care Serghei Ivanov, şeful său de cabinet. Ulterior, au adăugat pe lista celor 11 persoane cărora le-au fost îngheţate conturile, alte 20.

Joi seara, liderii europeni reuniţi la Bruxelles au decis să adauge 12 ruşi şi ucraineni proruşi pe lista lor, ajungând la 33 de persoane.

Preşedintele Barack Obama a ameninţat Moscova că va merge mai departe şi va viza "sectoare cheie" ale economiei sale. "Rusia trebuie să înţeleagă că o escaladare suplimentară nu va face decât să o izoleze de comunitatea internaţională", a afirmat el.

La câteva minute după scurta sa intervenţie de la Casa Albă, Rusia a publicat propria listă cu sancţiuni vizând consilierii lui Obama şi congresmeni, între care senatorul conservator John McCain.

Lista UE, care va fi dezvăluită vineri, "este destul de apropiată de cea a Statelor Unite", a precizat preşedintele francez François Hollande. "Unii sunt foarte sus plasaţi", a subliniat preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy.

UE se aşteaptă, de asemenea, la măsuri de retorsiune din partea Moscovei, potrivit unui diplomat.

Europenii s-au înţeles şi asupra unei anulări a viitorului summit UE-Rusia prevăzut în iunie la Soci, precum şi a reuniunilor bilaterale.

Van Rompuy a subliniat că în absenţa unei soluţii politice la criza actuală, Rusia se va expune unor "consecinţe care îi vor afecta numeroase sectoare economice". Comisia Europeană a fost desemnată să pregătească "măsuri cu ţintă precisă".

Mai multe ţări europene şi-au exprimat reticenţele faţă de sancţiuni, din cauza comerţului tot mai mare cu Rusia şi a dependenţei energetice.

În Crimeea, un grup de persoane înarmate a preluat controlul corvetei ucrainene Ternopil, ancorată la Sevastopol. "Au fost folosite grenade asurzitoare în timpul atacului şi s-au auzit rafale de arme automate", a anunţat un purtător de cuvânt ucrainean.

Iaţeniuk a avertizat că Ucraina va răspunde "militar" oricărei tentative ruseşti de "anexare" a regiunilor din estul prorus al ţării. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a asigurat totuşi că Moscova nu va invada estul Ucrainei.

La Kiev, unde este aşteptat vineri secretarul general al ONU Ban Ki-moon, Parlamentul a adoptat joi o rezoluţie ce susţine că Ucraina "nu va recunoaşte niciodată anexarea" Crimeei de către Rusia şi "nu va înceta să lupte pentru eliberarea sa".

Kievul a anunţat miercuri mai multe măsuri care marchează o ruptură de Moscova, între care instaurarea vizelor pentru ruşi.

În paralel, Moscova a anunţat că administraţia sa a început să elibereze paşapoarte ruseşti în Crimeea.

Între timp, procesul de alipire a Crimeei la Rusia aproape că s-a terminat: Duma a ratificat joi tratatul semnat marţi de Putin cu liderii proruşi ai peninsulei. Deputaţii au adoptat şi o lege constituţională pentru încorporarea Crimeei în teritoriul rus. Consiliul Federaţiilor (Camera superioară) va examina cele două texte vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici