NEWS ALERT  Ucraina se pregăteşte pentru accidentul nuclear de la Zaporojie / Kremlinul neagă zvonul că ar fi primit avertismente de la Beijing în privinţa utilizării armelor nucleare

Ucraina spune că este pregătită pentru un posibil atac rusesc asupra centralei nucleare din Zaporojie. Între timp, regimul de la Kremlin neagă că Beijingul i-ar fi impus interdicţie în utilizarea armelor nucleare.

8266 afișări
Imaginea articolului Ucraina se pregăteşte pentru accidentul nuclear de la Zaporojie / Kremlinul neagă zvonul că ar fi primit avertismente de la Beijing în privinţa utilizării armelor nucleare

Atomic Tests Channel, YouTube

Oficialii ucraineni au declarat că au în vigoare proceduri pentru un potenţial ata rusesc asupra centralei nucleare din Zaporojie. 

Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a avertizat că Moscova este capabilă de „acţiuni complet nesăbuite” care ar putea încerca să le declare  drept sabotaj din partea Ucrainei.

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că există o „ameninţare mare de sabotaj de către Kiev” la uzină, care ar putea avea „consecinţe catastrofale”.

Maliar a declarat miercuri: „Pentru a minimiza potenţialele consecinţe negative, serviciile de urgenţă s-au antrenat de câteva zile în patru regiuni ucrainene, Dnipropetrovsk, Zaporizhzhia, Herson şi Mykolaiv, pentru a depăşi consecinţele unui posibil atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie".

Rusia ar putea ataca uzina, a avertizat ea, pentru a transforma impulsul războiului în favoarea ei şi pentru a „îşi atinge obiectivele militare”, a adăugat ea. 

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat marţi Kremlinul că ar fi plantat explozibili pe acoperişul uzinei Zaporizhzhia, o afirmaţie bazată pe informaţii militare.

Nivelurile de radiaţii sunt „în limite normale”, iar în zona de 30 de kilometri din jurul centralelor electrice afectate şi zonele din jurul Cernobîlului se află „în limitele valorilor medii lunare”, potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina. 

Potrivit unui raport al Financial Times, Xi i-a emis avertismentul lui Putin în timpul unei întâlniri faţă în faţă la Moscova în martie. Cu toate acestea, Kremlinul a declarat miercuri că raportul este fals.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „în urma acestei vizite importante au fost furnizate o mulţime de informaţii, esenţa negocierilor a fost clar menţionată în documentele semnate.

Totul altceva este ficţiune”.

Relaţia strânsă dintre cei doi lideri a fost sub lumina reflectoarelor de la invazia din februarie 2022.

Comentariile lui Peskov au venit după ce oficialii de la Kiev au avertizat despre un posibil asalt rusesc asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit CNN 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici