Ucraina şi UE pot exploata în comun zăcămintele din Marea Neagră

Ucraina şi Uniunea Europeană ar putea începe explorarea şi exploatarea în comun a rezervelor de gaz şi petrol în platoul continental al Mării Negre, în apropierea Insulei Şerpilor, afirmă Andri Honciaruk, adjunctul şefului Secretariatului Prezidenţial de la Kiev.

25 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi UE pot exploata în comun zăcămintele din Marea Neagră

Ucraina şi UE pot exploata în comun zăcămintele din Marea Neagră

Potrivit lui Honciaruk, citat de postul public de radio ucrainean, delimitarea platoului continental în dreptul Insulei Şerpilor, reglementată prin decizia CIJ, oferă condiţii favorabile pentru atragerea investiţiilor străine atât de către Ucraina, cât şi de România pentru explorarea şi exploatarea resurselor naturale ale Mării Negre.

La rândul său, Boris Tarasiuk, preşedintele Comisiei pentru Integrare Europeană din Rada Supremă, afirmă că instanţa de la Haga a susţinut fără echivoc poziţia Ucrainei prin conferirea statutului de "insulă" Insulei Şerpilor.

Deşi Insula Şerpilor nu influenţează în totalitate delimitarea platoului continental şi zonei economice, este fixată linia platoului continental şi zonelor economice exclusive ale celor două ţări.

Potrivit lui Tarasiuk, spaţiile maritime sunt delimitate în favoarea Ucrainei, care, deşi a obţinut mai puţin decât spera, a primit zonele cu zăcăminte de gaz şi petrol explorate deja.

"Deci, din punct de vedere economic, Ucraina nu a pierdut. Din punct de vedere internaţional şi juridic, disputa dintre cele două ţări a fost rezolvată", explică Tarasiuk.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană speră că România şi Ucraina vor implementa cu claritate decizia CIJ, afirmă Christina Gaalach, purtătoarea de cuvânt a lui Javier Solana, Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă.

"Avem cunoştinţă de decizia anunţată la Haga privind frontiera maritimă între România şi Ucraina. Nu comentăm dacă este bună sau nu, dar, oricum, sperăm că ambele părţi vor implementa decizia în totalitate, pentru îmbunătăţirea situaţiei", a spus Christina Gaalach.

Citeşte şi

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici