Războiul din Ucraina, ziua 802. Ucraina susţine că a doborât un avion cu reacţie Suhoi Su-25 deasupra regiunii Doneţk / Rusia atacă dur statele baltice / Rusia caută să înroleze oameni din Ucraina ocupată / Rusia a provocat pagube de 1 miliard de dolari asupra infrastructurii energetice ucrainene

Forţele ucrainene au doborât sâmbătă un avion cu reacţie Suhoi Su-25 rusesc deasupra regiunii Doneţk, a afirmat preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul său.

1556 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 802. Ucraina susţine că a doborât un avion cu reacţie Suhoi Su-25 deasupra regiunii Doneţk / Rusia atacă dur statele baltice / Rusia caută să înroleze oameni din Ucraina ocupată / Rusia a provocat pagube de 1 miliard de dolari asupra infrastructurii energetice ucrainene

Ucraina susţine că a doborât un avion cu reacţie Suhoi Su-25 deasupra regiunii Doneţk

UPDATE Sikorski: Putin nu este ,,suficient de nesăbuit" pentru a ataca o ţară membră NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este suficient de nesăbuit pentru a ataca o ţară NATO, a declarat ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, într-un interviu acordat BBC World, notează Kyiv Independent.

Deşi nu crede că Putin este suficient de nesăbuit pentru a ataca o ţară NATO, Putin este suficient de nesăbuit pentru a ataca Ucraina şi a devenit un criminal de război, relevă sursa citată.

UPDATE FT: Ajutorul SUA pentru Ucraina va ajuta Kievul să lanseze o contraofensivă în 2025

Ucraina va căuta să lanseze o contraofensivă în 2025 cu sprijinul pachetului de ajutor aprobat de 61 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite, precum şi cu fonduri suplimentare de ajutor occidental, a declarat consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan pentru Financial Times la 4 mai, potrivit Kyiv Independent

Sullivan s-a făcut ecoul speranţelor Ucrainei că ţara va ,,avansa pentru a recuceri teritoriul pe care ruşii l-au luat" - cea mai clară astfel de exprimare cu privire la modul în care administraţia Biden vede evoluţia războiului în următoarele luni.

UPDATE Atacurile ruseşti continuă în Duminica Paştelui ortodox. O persoană decedată şi alte 17 rănite în Harkov

UPDATE Reacţia Ucrainei după ce Putin l-a pus pe Zelenski pe „lista persoanelor căutate”

UPDATE Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire

UPDATE Atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice din Ucraina au provocat pagube de 1 miliard de dolari

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene cu drone şi rachete au costat Kievul aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit ministrului Energiei din Ucraina, citat de Sky News.

German Galuşcenko a declarat că, de la jumătatea lunii martie, forţele ruseşti au atacat aproape zilnic centralele termice şi hidroelectrice ucrainene - precum şi reţelele principale, provocând pene de curent în mai multe regiuni.

UPDATE Rusia avansează pe câmpul de luptă. Cucereşte un nou sat din estul Ucrainei

Rusia susţine că a preluat controlul complet asupra satului Ocheretyne din estul Ucrainei. 

Satul, care se află la nord-vest de fostul bastion ucrainean Avdiivka, pe care Rusia l-a capturat în februarie, avea o populaţie de aproximativ 3.000 de locuitori înainte de război. 

Rusia obţine câştiguri treptate pe câmpul de luptă, pe măsură ce ajutorul american, aprobat în luna aprilie, urmează să ajungă în Ucraina.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Rusia caută să înroleze oameni din Ucraina ocupată

Rusia încearcă să recruteze bărbaţi din regiunile ocupate ale Ucrainei pentru a lupta în armata sa, se arată într-o declaraţie a Ministerului britanic al Apărării. 

Citând un decret semnat în aprilie de guvernatorul instalat de Moscova în regiunea ocupată Zaporojia, Ministerul Apărării a declarat: "Rusia pregăteşte infrastructura şi măsurile necesare pentru recrutarea militară în zonele ocupate de Rusia din Zaporojia."

"Acest decret face parte, de asemenea, dintr-o campanie mai amplă a autorităţilor ruse din teritoriile ocupate temporar pentru a constrânge populaţia să accepte guvernarea rusă", scrie Sky News.

Zaporojia, Herson, Doneţk şi Luhansk au fost toate ocupate ilegal de Rusia în 2022, în timp ce Crimeea a fost anexată de Moscova în 2014. 

UPDATE Rusia atacă dur statele baltice

Ministerul de Externe al Rusiei a atacat "linia ostilă" a statelor baltice, care, potrivit Moscovei, a dus la ruperea legăturilor. 

"Din cauza liniei deschis ostile a Vilnius, Riga şi Tallinn, toate legăturile interstatale, interdepartamentale, regionale şi sectoriale cu Rusia au fost întrerupte", a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, pentru agenţia de presă de stat RIA, referindu-se la capitalele Lituaniei, Letoniei şi Estoniei.

Moscova va continua să folosească măsuri diplomatice de influenţă asupra ţărilor baltice, a adăugat ea, potrivit Sky News.

UPDATE Ucraina doboară majoritatea ultimului val de drone ruseşti

Forţele aeriene ucrainene spun că au doborât marea majoritate a ultimului val de drone trimise de Rusia, relatează Sky News.

"[Peste noapte], ocupanţii ruşi au atacat dinspre nord şi sud cu 24 de drone de atac Shahed", a precizat aceasta într-o declaraţie. 

Aceasta a precizat că dronele au fost lansate din regiunea rusă Kursk şi din Crimeea ocupată. 

"Ca urmare a activităţii de luptă, 23 de drone de atac au fost distruse în regiunile Harkov, Kherson şi Dnipropetrovsk", a adăugat aceasta.

ŞTIREA INIŢIALĂ

În discursul său video de sâmbătă seară adresat poporului ucrainean, Zelenski a lăudat brigada mecanizată separată 110 „pentru că astăzi (sâmbătă - n.r.) a doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk”.

Afirmaţia nu a fost verificată în mod independent de Sky News, care a relatat informaţia.

Se estimează că Rusia a avut undeva între 70 şi 80 de Su-25 în stare de funcţionare înainte de a invada Ucraina, deşi Kievul susţine că a doborât mai multe astfel de avioane cu reacţie pe parcursul războiului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici