UE a ajuns la un acord asupra livrării de armament kurzilor din Irak

Miniştrii europeni de Externe, reuniţi în regim de urgenţă la Bruxelles, au ajuns vineri la o poziţie comună cu privire la livrarea de armament combatanţilor kurzi din Irak, exprimându-şi satisfacţia faţă de acordarea unui ajutor militar direct de către unele state-membre.

185 afișări
Imaginea articolului UE a ajuns la un acord asupra livrării de armament kurzilor din Irak

UE a ajuns la un acord asupra livrării de armament kurzilor din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am ajuns la o poziţie comună care, în mare, spune următorul lucru: UE salută faptul că anumite state vor răspunde în mod favorabil cererii forţelor de securitate kurde", a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier.

"Este în continuare neclar ce echipamente sunt utilizate şi ce echipamente sunt necesare", a adăugat el.

În contextul în care decizia de a livra armament revine fiecărui stat membru, miza era să se ajungă la o poziţie prin care Consiliul, care reprezintă cele 28 de state membre, să se pronunţe "pentru susţinerea acestui efort şi îşi exprimă susţinerea faţă de kurzi şi Guvernul de la Bagdad", a a anunţat anterior un oficial european de rang înalt.

"Este o poziţie foarte puternică, semnalul politic dorit" de către Franţa, Italia şi Marea Britanie, a reacţionat un diplomat european.

Preşedintele francez François Hollande a confirmat joi "livrarea iminentă a unor echipamente militare, în urma cererii preşedintelui Guvernului regional al Kurdistanului din Irak, Masoud Barzani".

Şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius a declarat vineri că Franţa a fost una dintre "primele ţări care a acţionat", livrând armament combatanţilor kurzi care încearcă să oprească înaintarea în Irak a jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI).

La rândul ei, Londra ia în calcul, "în mod favorabil", posibilitatea de a înarma forţele kurde, în cazul în care i se va cere acest lucru.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici