UE avertizează Ucraina în privinţa acordului de asociere

Emisarul european Aleksander Kwasniewski a avertizat joi Ucraina că asocierea cu UE ar putea fi amânată pe termen "nedeterminat" în cazul în care cele două părţi nu vor semna un acord la summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie.

157 afișări
Imaginea articolului UE avertizează Ucraina în privinţa acordului de asociere

UE avertizează Ucraina în privinţa acordului de asociere

Emisarul european şi fostul preşedinte polonez Aleksander Kwasniewski a explicat că situaţia nu va mai fi la fel de favorabilă pentru Ucraina în anii următori, a doua zi după ce o şedinţă extraordinară a Parlamentului ucrainean s-a încheiat fără să fie supus la vot proiectul de lege care i-ar fi permis opozantei încarcerate Iulia Timoşenko să plece în străinătate.

Eliberarea fostului premier este cerută de europeni în vederea semnării acordului de asociere, prevăzută la summitul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius, în perioada 28-29 noiembrie.

Kwasniewski a declarat pentru agenţia ucraineană Unian că asocierea Ucrainei la UE va fi amânată pe termen "nedeterminat" dacă acordul nu va fi semnat la Vilnius.

În plus, incertitudinea a fost sporită de un demers al unor deputaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri ucraineni care i-au solicitat în această săptămână preşedintelui Viktor Ianukovici să amâne cu un an semnarea acordului de asociere cu UE, argumentând că au nevoie de timp pentru a se familiariza cu cerinţele europene.

"Se poate pronostica, în mod sigur, că în următorii doi ani nimeni nu se va mai ocupa de asocierea cu Ucraina", a subliniat Kwasniewski, evocând alegerile europene, dar şi alegerile prezidenţiale ucrainene din 2015.

"După aceşti doi ani, situaţia va fi altfel, nu neapărat mai bună, poate mai rea" decât cea din prezent, a spus el.

Data de 13 noiembrie era considerată un termen limită pentru Ucraina în vederea rezolvării cazului Iulia Timoşenko, fostul premier şi contracandidata lui Ianukovici la alegerile prezidenţiale din 2010, care ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Opozanta, care suferă de hernie de disc, a fost spitalizată în aprilie 2012, iar propunerea era ca Parlamentul ucrainean să adopte un text care să le permită deţinuţilor să plece în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale.

Potrivit agenţiei Interfax, preşedintele ucrainean a subliniat joi că o "astfel de lege va fi adoptată" dacă Timoşenko va reveni în Ucraina să-şi ispăşească pedeapsa de închisoare, după ce va primi îngrijiri medicale în străinătate. El a reafirmat că va promulga o asemenea lege.

Următoarea şedinţă a Parlamentului ucrainean va avea loc pe 19 noiembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici